NUNS: Koluvijin advokat podneo krivičnu tužbu protiv novinarke Jelene Zorić

FOTO: Milan Obradović

NUNS je izrazio duboku zabrinutost zbog pritiska koji se sprovodi nad novinarkom N1, Jelenom Zorić, budući da je Svetislav Bojić, advokat prvookrivljenog u slučaju “Jovanjica” – Predraga Koluvije, podneo krivičnu tužbu protiv nje, saopštilo je ovo udruženje novinara.

Podsećaju da je tužba usledila nakon što je protiv ovog advokata N1 televizija podnela disciplinsku prijavu Advokatskoj komori Beograda, zbog načina na koji se Bojić obraćao novinarki, prenoseći joj pozdrave Koluvije iz zatvora, tvrdeći da ko god mu se zamerio nije dobro prošao.

Predrag Koluvija, većinski vlasnik poljoprivrednog dobra „Jovanjica“, optužen da je organizovao kriminalnu grupu koja je neovlašćeno proizvodila i prodavala narkotike.

NUNS podseća da Srbija ima dugu istoriju zastrašivanja i ucenjivanja novinara i novinarki od raznih kriminalnih struktura i njihovih izaslanika, koji su čak imali i smrtne ishode.

„Ovom prilikom podsećamo sve grane vlasti u Srbiji na preporuke Saveta Evrope u kojima se između ostalog apeluje na zemlje članice da moraju da budu oprezne i da osiguraju da se propisi i
sankcije ne primenjuju na novinare ili ostale medijske aktere na diskriminirajući ili proizvoljan način“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Pozivaju i na preduzimanje zakonodavne ili druge mere potrebne radi sprečavanja površnog ili zlonamernog korišćenja zakona i pravnog postupka ili njihove zloupotrebe u svrhe zastrašivanja i utišavanja novinara i ostalih medijskih aktera.

Stav NUNS-a je da je krivična prijava koja je podneta protiv koleginice Jelene Zorić očigledan primer površnog ili zlonamernog korišćenja zakona kako bi se izvršio dodatni pritisak na nju zbog posla koji obavlja u javnom interesu.

„Zahtevamo ovim putem da se momentalno prestane sa hroničnim progonom novinarke Jelene Zorić“, pozivaju, podsećajući da je ona ovogodišnja dobitnica nagrade NUNS-a za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“, kao i nagrade UNS-a „Aleksandar Tijanić“ i povelju Srpskog filantropskog foruma za izuzetno profesionalno izveštavanje u godini.

S druge strane, pozivaju i javnost da joj pruži nedvosmislenu podršku u „mukotrpnom radu i borbi za istinu“.

Povezani članci:

Novinarka Jelena Zorić, snimatelj Aleksandar Cvrkotić i redakcija lista Danas dobitnici novinarske nagrade “Dušan Bogavac”

Jelena Zorić: Kao da smo zaboravili moć medija

Novinarka N1 Jelena Zorić dobitnica nagrade „Aleksandar Tijanić“

U 2020. treće priznanje, Zorić poručila: Ne dozvolimo da nas prave slojem robova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.