Petković: BG se ne osvrće na neozbiljne novogodišnje želje PR o priznanju nezavisnosti

Petković
FOTO: KoSSev

U Prištini ne postoji ni minimum spremnosti za saradnju i povezivanje koje za cilj ima bolji život svakog građanina, oglasio se ovog popodneva direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, nakon još jedne u nizu izjava kosovske predsednice koja je iskazala svoje protivljenje „otvorenom Balkanu“.

Kosovska predsednica izjavila je na današnjoj konferenciji sa predsednikom Hrvatske da „otvoreni Balkan krši princip inkluzivnosti i ravnopravnosti“ u regionalnom predstavljanju, te da će Kosovo moći da „shvati ozbiljno“ ovu inicijativu tek kada ga Srbija prizna.

„Sve dok Srbija ima ključnu ulogu u ovom procesu i ne priznaje Kosovo, ne možemo smatrati da Vučić ima dobre namere prema našoj zemlji i regionu. Jer sama militarizacija Srbije pokazuje šta je njen pravi cilj. Kada Srbija prizna Kosovo, onda to možemo da shvatimo ozbiljno“, rekla je ona.

Hrvatski predsednik podržao je na istoj konferenciji stav Osmani u vezi sa otvorenim Balkanom, te kazao da je „nije ništa više od nepovezane inicijative, ukoliko se Kosovo ne tretira ravnopravno sa drugim stranama“.

U međuvremenu se oglasio direktor Kancelarije za KiM koji je poručio da Osmani, „sem političke ostrašćenosti, pokazuje i bazično neznanje osnovnih postulata regionalne saradnje koja treba da služe poboljšanju životnog standarda svakog pojedinca“.

„Taj potencijal pružene ruke prepoznat je i od strane Evropske unije, kao i SAD, koje su podržale inicijativu otvorenog Balkana“, podseća Petković.

Kazao je i da inicijativa „otvoreni Balkan ne krši nikakve principe, „kako to potpuno neupućeno tvrdi Osmanijeva“, te dodaje da se njena politika upravo zasniva na „najdirektnijem kršenju svih sporazuma iz Brisela i odbijanju svake mogućnosti razgovora i kompromisa“.

„Nažalost, umesto da radi na saradnji, Osmanijevoj se pričinjavaju borbena vozila i nekakva „militarizacija Srbije“, dok je u stvarnosti upravo Priština ta koja maltretira i progoni Srbe, demonstrirajući silu oklopnim vozilima i dugim cevima u srpskim sredinama. Broj etnički motivisanih incidenata i napada na Srbe veći je za polovinu u odnosu na prošlu godinu, što više govori od svih Kurtijevih i Osmanijinih političkih fraza“, smatra Petković.

Precizira da će Beograd biti okrenut miru i da će da podržava „ozbiljne inicijative u pravcu izgradnje stabilnosti, bez potreba da se osvrće na neozbiljne novogodišnje želje političara iz Prištine o nekakvom priznanju takozvane kosovske nezavisnosti“.

Ujedno tvrdi da je predsednik Srbije „iskreni i posvećeni borac“ za izgradnju mira i stabilnosti, kao i ekonomskog napretka u regionu zapadnog Balkana, a što pokazuje i kroz zalaganje za inicijativu „otvoreni Balkan“.

Podsetimo, početkom ove nedelje je u Albaniji održan novi samit u sklopu inicijative „otvoreni Balkan“. Predsednik Srbije i premijeri Severne Makedonije i Albanije, uputili su sa ovog samita još jedan poziv Sarajevu, Podgorici i Prištini da se priključe inicijativi. Više o tome na našoj tematskoj stranici: Otvoreni BalkanPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.