Srpska demokratija predala peticiju o vojnom remontu, zahtevaju referendum; Ugljanin: Nema Zakona o referendumu…

Peticija za opoziv odluke SO Severna Mitrovica o dodeli parcele kod Vojnog remonta kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, predata je danas predsedniku skupštine opštine Severna Mitrovica, Nedžadu Ugljaninu. Sledeći korak, smatraju iz Srpske demokratije koja stoji iza ove peticije, jeste referendum. Međutim, Kosovo nema Zakon o referendumu. Još jedan problem je u tome što je nadležno ministarstvo u Prištini već odobrilo i praktično sprovelo u delo odluku ove skupštine opštine.

Nakon što je krajem godine SO Severna Mitrovica MUP-u Kosova dodelila parcelu na kojoj se nalaze vodeće srpske institucije u gradu, ova stranka pokrenula je peticiju protiv iste.

Proces prikupljanja potpisa za opoziv odluke o dodeli važne parcele kosovskom MUP-u započeo je dve nedelje kasnije – 13. januara i trajao je 10 dana.

Iako je za peticiju bilo dovoljno 1.870 potpisnika, Srpska demokratija prikupila je 2,216 potpisa, odnosno više od 10 odsto registrovanih birača.

Sledeći korak prema Srpskoj demokratiji, jeste – lokalni referendum.

Tu će se, kako ističu, videti „prava volja građana“, a ujedno, kako tvrde, ni zakonske procedure nisu ispoštovane odlukom o dodeli parcele Vojnog remonta kosovskom MUP-u.

Šta su primedbe Srpske demokratije na odluku o dodeli parcele MUP-u Kosova

Ovoj je stranci navodno odbijen zahtev za uvid u odluku SO Severna Mitrovice, te da su većinu detalja saznali – iz medija.

Srpska demokratija zamera opštinskim organima vlasti to što je ova odluka, kako navode u pismu predsedavajućem skupštine, doneta pre svega uz izostanak javnog interesa većinske zajednice, odnosno izostanka objašnjenja samim građanima, zašto je takav akt u javnom interesu.

Takođe, doneta je uz niz kršenja procedura i nepoštovanja minimalnih standarda transparentnosti opštinskih vlasti i bez neophodnih konsultacija sa građanima.

Navode da je zahtev MUP-a da im se dodeli parcela, stavljen na dnevni red sednice nepuna 24 časa pre nego da se ona i održi; potom da je na samoj sednici izostala javna rasprava o ovom dokumentu među samim odbornicima od kojih većina su iz Samoopredeljenja.

Posebno su ukazali na oprečne izjave o budućoj nameni lokacije.

„Prema vašim tvrdnjama, parcela će se koristiti za potrebe izgradnje policijske stanice, koja, se navodno, mora iseliti iz zgrade u vlasništvu Trepče. S druge strane, prema tvrdnjama zamenika komandira Kosovske policije za region Sever – Vetona Eljšanija, na navedenoj parceli će se graditi Regionalni centar za obuku vozača, gde je dodao da MUP Kosova može ubuduće može ovu parcelu, koja mu je dodeljena, da iskoristi i za nešto drugo. Najzad, prema programu Samoopredeljenja, partije čiji visoki zvaničnik je ministar koji je uputio zahtev svom stranačkom kolegi Erdenu Atiću, taj prostor je predviđen za izgradnju baze Specijalnih jedinica kosovske policije“, navodi Srpska demokratija u pismu Ugljaninu.

Konačno ukazuju i na izostanak legitimiteta samih opštinskih vlasti, s obzirom na bojkot izbora većinske zajednice i nizak procenat izašlih birača. U ovom delu podsetili su na preporuke međunarodne zajednice da novoizabrana opštinska rukovodstva u većinski srpskim opštinama preuzmu samo tehničku, a ne političku ulogu.

„Slušajući zabrinutost građana, posebno onih čije zemljište je protivpravno eksproprisano, odnosno uzurpirano radi izgradnje policijskih baza, smatramo da je način, uslovi i obrazloženje pod kojima je značajna površina nepokretne imovine naše opštine ustupljena MUP-u na korišćenje – neprihvatljivi. Posebno ako se ima u vidu da su te jedinice Specijalne policije na severu u svom nezakonitom nacionalnom sastavu trajno raspoređene od kraja februara 2022. godine“, naglašavaju dalje.

Očekuju referendum, u protivnom pišu Savetu Evrope

Očekuju da će u roku od 30 dana, od dana predavanja peticije, da se preuzmu zakonom predviđeni koraci u organizaciji referenduma.

S druge strane, očekuju i to da se stvore uslovi za organizovanje referenduma. U suprotnom će, kaže, podnetu žalbu i zatražiti da Vrhovni sud izrekne istu privremenu meru.

Ukoliko se isti ne bude organizovao, u ovoj novoj stranci tvrde da će, imajući u vidu aktivnu aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope – pisati njenim izvestiocima, kao i Nadzornoj komisiji Saveta Evrope.

„Ako pokušaju da ubodu ašov ili stave jedan ekser dok se ne završi ovaj proces, ja uvek držim datu reč – branićemo svojim telima demokratiju i vladavinu prava u ovom procesu. Ako se to ne desi, biću tamo i sam ću svojim telom braniti to zemljište“, kazao je danas novinarima lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević, neposredno pred predavanje peticije. 

Ugljanin: Ne postoji Zakon o referendumu, odluka validna jer je ministarstvo već donelo odluku

Predsedavajući skupštine opštine Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, potvrdio nam je večeras da je danas primio peticiju ove stranke.

Međutim, Kosovo još uvek nema Zakon o referendumu, što je takođe jedan od razloga koji komplikuje proceduru smenjivanja gradonačelnika u četiri severne opštine nedavnim peticijama koje su predate.

„Kad nije usvojen na nivou skupštine, ne može da se održi ni na lokalnom nivou“, kazao nam je Ugljanin večeras u vezi sa najnovijom peticijom.

„Objasnio sam lideru stranke na osnovu člana 71.1 na koji se on pozvao – da on ima pravo. Ja sam prihvatio peticiju. Postoji i tačka 71.3. gde se kaže da skupština razmatra zahtev i peticiju bilo koje građanske inicijative ili političkog subjekta u roku od 30 dana, ali se ne navodi dalji put te peticije. Ja ću sutra samo obavestiti ministarstvo lokalne samouprave da mi je peticija uručena od strane političkog subjekta Srpska demokratija i njenog lidera Aleksandra Arsenijevića i koji su dalji koraci“, navodi.

Pored nedostatka Zakona o referendumu, Ugljanin kao poseban problem ističe to što je ministarstvo u Prištini već donelo odluku, odnosno već dodelilo parcelu kosovskom MUP-u.

„S obzirom na to da je odluku donela Skupština i da je odluku prihvatilo Ministarstvo koje je odmah nakon pet dana prihvatilo odluku, u tome je sada problem. Odluka je valjana. Čak i mi da srušimo sopstvenu odluku, ministarstvo lokalne samouprave može da je ne prihvati“, poručuje Ugljanin.

Velike odluke za kraj godine

Podsetimo, odluku da se kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova „za operativne potrebe“ dodeli parcela kod Vojnog remonta površine 27,400 metara kvadratnih – skupština opštine Severna Mitrovica usvojila je 29. decembra, na poslednjoj redovnoj sednici za prošlu godinu.

Već na samoj sednici od 29. decembra, na kojoj je prisustvovao i Arsenijević, ovaj srpski političar najavio je još tada da će njegova stranka pokušati da odluku obori i to upravo putem peticije.

U okviru parcele nekadašnjeg Vojnog remonta Jugoslovenske vojske danas se nalazi više institucija koje funkcionišu u srpskom sistemu – Opština, odnosno Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, dva Javna komunalna preduzeća – Standard i Vodovod, Autobuska stanica koja je građena sredstvima Evropske unije, Železnička stanica, novoizgrađena sportska hala.

Tu je i nedovršen objekat koji je trebalo da bude stecište izmeštenih škola sa juga 1999. godine, te škola za nastavu na romskom jeziku, a radovi su tu letos zaustavljeni i to od strane upravo opštine Severna Mitrovica.

Na dan kada je donešena odluka, Nedžad Ugljanin je kazao da on ima saznanja da ovi objekti nisu obuhvaćeni planom za dodelu zemljišta.

Pročitajte još:

Ugljanin CIK-u predao peticiju za smenu gradonačelnika, a u opštini ga čeka druga – za Vojni remont

Nastavljeno prikupljanje potpisa za obaranje odluke o zemljištu kod Vojnog remonta, Arsenijević zadovoljan odzivom

Srpska demokratija nastavlja sa prikupljanjem potpisa za obaranje odluke o zemljištu kod Vojnog remonta

Više od 450 građana danas podržalo peticiju za obaranje odluke o zemljištu kod Vojnog remonta, potpisivanje se nastavlja

Za vikend na trgu u KM potpisivanje peticije za obaranje odluke o dodeli zemljišta kod Vojnog remonta

Eljšani: Kod Vojnog remonta neće biti policijska stanica, već Regionalni centar za obuku vozača i izdavanje dozvola

Ugljanin: Prema mom saznanju parcela koja se daje kosovskom MUP-a ne obuhvata objekte, kod Vojnog remonta će se graditi policijska stanica

SO S.Mitrovica izglasala: Zemljište kod Vojnog remonta dodeljeno MUP-u KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.