SO S.Mitrovica izglasala: Zemljište kod Vojnog remonta dodeljeno MUP-u Kosova

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Skupština opštine Severna Mitrovica upravo je na sednici usvojila odluku, mimo prvobitno najavljenog dnevnog reda – kojom je parcela kod Vojnog remonta dodeljena kosovskom MUP-u.

Reč je o parceli broj 02606-2, ukupne površine 27,400 metara kvadratnih.

Odluka da se ona dodeli MUP-u usvojena je odmah na početku sednice Skupštine u ovoj opštini – kao 2. tačka dnevnog reda.

„Zahtev MUP-a Republike Kosovo za dodelu parcele broj 02606-2, površine 27,400 metara kvadratnih u Severnoj Mitrovici“.

Inače, ova je tačka na dnevni red dodata uoči same sednice.

U prvobitnom dnevnom redu, koji nam je unapred poslat iz ove opštine – ova tačka nije bila na listi.

Prema dokumentu u koji smo imali uvid, zahtev za dodelu ove parcele iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova na adresu opštine Severna Mitrovica, odnosno gradonačelnika Erdena Atića stigao je još sredinom ovog meseca – 14. decembra.

U zahtevu je navedeno, da se parcela od ove opštine potražuje na korišćenje za „operativne potrebe“.

Inače, u okviru parcele nekadašnjeg Vojnog remonta Jugoslovenske vojske danas se nalazi više institucija koje funkcionišu po srpskom sistemu – Opština odnosno Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, dva Javna komunalna preduzeća – Standard i Vodovod, Autobuska stanica koja je građena sredstvima Evropske unije, Železnička stanica, novoizgrađena sportska hala. Tu je i nedovršen objekat koji je trebalo da bude stecište izmeštenih škola sa juga 1999. godine, te škola za nastavu na romskom jeziku, a radovi su tu letos zaustavljeni i to od strane upravo opštine Severna Mitrovica.  

Sednica je još uvek u toku, a više detalja o tome šta je tačno ova opština odlučila da dodeli – biće poznato do njenog završetka.

Arsenijević: Pokrenućemo peticiju za obaranje ove odluke

Na sednici je bio prisutan i lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević i još dva člana iste stranke.

Arsenijević se na samoj sednici pobunio zbog odluke koja je danas usvojena.

Predsedavajućeg Skupštine ove opštine, Nedžada Ugljanina, zamolio je da radi u „interesu građana, a ne policije ili druge institucije“.

„Molim Vas i apelujem na Vas da radite u interesu građana, a ne policije ili bilo koje druge institucije. Predstavnik ste isključivo građana i kao takav morate da poštujete volju svih građana, i većinskog stanovništva i manjina. Niste objavili raspravu u javnim glasilima, niti smo uopšte znali da postoji bilo kakva rasprava povodom tačke 2 koja je jako ozbiljna za sve nas. Niste i ovde dali obrazloženje da čujemo, niti bilo šta. Ja Vas molim i apelujem – da ovakve stvari više ne radite, a mi ćemo pokrenuti peticiju za obaranje ove odluke iz tačke 2. Samo nam recite gde smemo da je skupljamo“.

Trenutni saziv ove Skupštine optužio je da „rade duplo gore nego što je radila Srpska lista“:

„A mislili smo da ne postoji gore od njih“.

Podsetimo, prethodno je MUP-u na upravljanje dodeljena Radoičićeva vila na jezeru Gazivode, a potom i turističko-banjski kompleks „Rajska Banja“.

I u godinama ranije, u nekoliko spornih eskproprijacija – MUP-u Kosova dodeljene su parcele na Severu na kojim su već podignute baze.

Povezane vesti:

Petković nakon odluke o dodeli parcele: Novi korak ka potpunoj militarizaciji i okupaciji Severa
Arsenijević nakon odluke o dodeli parcele: SO u ovom sazivu radi dvostruko gore od Srpske liste, a mislili smo da ne može gore od njih
Ugljanin: Prema mom saznanju parcela koja se daje kosovskom MUP-a ne obuhvata objekte, kod Vojnog remonta će se graditi policijska stanicaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.