Ugljanin: Prema mom saznanju parcela koja se daje kosovskom MUP-a ne obuhvata objekte, kod Vojnog remonta će se graditi policijska stanica

FOTO: KoSSev

Prema mom saznanju, parcela koja se daje kosovskom MUP-u ne obuhvata objekte koje se nalaze u sklopu Vojnog remonta. Objekti se ne spominju, samo zemljište. To je pitanje odmah pokrenuto i juče kada je nama, kao Skupštini, dato da glasamo za zahtev iz MUP-a, naveo je za KoSSev, predsedavajući Skupštine opštine Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin.

Precizira da je danas izglasana odluka da se kosovskom MUP-u za „operativne potrebe“ na korišćenje dodeli parcela kod Vojnog remonta u severnom delu Mitrovice površine 27,400 metara kvadratnih – uvrštena u dnevni red na inicijativu gradonačelnika Severne Mitrovice.

U okviru parcele nekadašnjeg Vojnog remonta Jugoslovenske vojske danas se nalazi više institucija koje funkcionišu po srpskom sistemu – Opština odnosno Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, dva Javna komunalna preduzeća – Standard i Vodovod, Autobuska stanica koja je građena sredstvima Evropske unije, Železnička stanica, novoizgrađena sportska hala. Tu je i nedovršen objekat koji je trebalo da bude stecište izmeštenih škola sa juga 1999. godine, te škola za nastavu na romskom jeziku, a radovi su tu letos zaustavljeni i to od strane upravo opštine Severna Mitrovica.

„Svi ti objekti se uopšte ne spominju, već samo zemljište. Koliko sam video po planu zemljište je oko objekata. Sva praznina koja je između objekata se obuhvata u planu. Na primer, sportska hala koja je tu, ona je napravljena od strane Evropske unije i administracije. Znači nije upitno da se to ruši i da se upotrebi za svrhe policije“, naveo je Ugljanin.

Na tom zemljištu će se, precizirao je potom, graditi policijska stanica.

„Da, tu će se graditi policijska stanica. Policija mora da se iseli iz objekta gde je sada, ne znam u kom roku. Objekat gde je policija sada je pod Trepčinim nadzorom i OEBS je već izašao odatle“.

Razume kritike zbog toga što je izostala javna rasprava povodom ove odluke, ali smatra da se „ovo radi za dobrobit zajednice“.

„Šta smo mi trebali da ne glasamo i da ostavimo grad bez policijske stanice. Koliko znam i vidim, u okviru te policijske stanice ne radi samo jedna zajednica“.

To što o promeni dnevnog reda nisu bili obavešteni mediji, Ugljanin pripisuje „tehničkoj grešci“.

Međutim, iako je, prema dokumentima, na adresu gradonačelnika Erdena Atića zahtev iz MUP-a stigao sredinom ovog meseca – i SO je o tome bila obaveštena juče.

„Spekulisalo se u medijima da se osmatra taj teren za izgradnju policijske stanice. Mi smo to odatle i znali još pre mesec dana, ali nismo znali da će nam biti upućen zahtev“.

Osvrnuo se potom i da stanje pre novembra prošle godine, kada su u gotovo svim kosovskim institucijama na Severu radili Srbi. Nada se da će se u buduće stanje vratili u to pređašnje, pa da će u stanici policije koja će se izgraditi – ponovo u većini raditi Srbi.

„Nakon sporazuma koji su u toku, pa i nakon formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, ta će stanica policije ostati na korišćenje narodu ovde i smatramo da će u okviru nje biti zastupljena većinska zajednica. Mi nismo glasali za stanicu koja će biti zastupljena samo Albancima. Ne želim da se to medijski zloupotrebi“, naglasio je.

SO će sada, objasnio je, sastaviti rešenje odluke i poslati ga kosovskom ministarstvu administracije i lokalne samouprave, koje će ga posle proslediti MUP-u.

„Oni će to posle obrazlagati. Nije na nama da obrazlažemo, ne možemo da radimo posao policije“, istakao je Ugljanin.

Povezane vesti:

Petković nakon odluke o dodeli parcele: Novi korak ka potpunoj militarizaciji i okupaciji Severa

Arsenijević nakon odluke o dodeli parcele: SO u ovom sazivu radi dvostruko gore od Srpske liste, a mislili smo da ne može gore od njih

SO S.Mitrovica izglasala: Zemljište kod Vojnog remonta dodeljeno MUP-u KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.