Peterle sutra o preliminarnim nalazima za kosovske lokalne izbore

Posmatračka misija Evropske unije koja je nadgledala kampanju za kosovske lokalne izbore, kao i sam izborni dan, predstaviće sutra preliminarne nalaze o ovom izbornom procesu. Više od 60 EU posmatrača bilo je angažovano tokom nadgledanja izbora.

Nalaze će javnosti predstaviti glavni posmatrač ove misije, Alojz Peterle, na konferenciji za medije koja u 10 i 30 počinje u hotelu Swiss Diamond u Prištini. 

Završni izveštaj, zajedno sa preporukama za buduće izborne procese – biće predstavljen u kasnijoj fazi, nakon završetka čitavog izbornog procesa, saopšteno je ranije iz ove misije. 

Sam Peterle je u nedavnom intervjuu za KoSSev naveo da su kao posmatračka misija, a tokom predizbornog procesa – bili "svesni pritiska koji se vrši nad kandidatima i političkim subjektima" i da su imali sastanke sa tim kandidatima i političkim subjektima.

"Takođe, svesni smo da je pritisak na kandidate i birače iz većinskih srpskih sredina na Kosovu ograničio aktivnosti u kampanji onih subjekata koji se nadmeću sa Srpskom listom i njenim kandidatima. Izborna posmatračka misija EU primila je verodostojne izveštaje o politički motivisanom otpuštanju zaposlenih u javnim institucijama, a koje ozbiljno ispitujemo," rekao je takođe.

EU misija nadgledala je i kosovske parlamentarne izbore održane u junu, ove godine. Šta su zaključci ove misije u vezi sa ovim izborima čitajte u vestima: 

Posmatračka misija EU: Izbori ogledalo demokratije

EU posmatrači: Izborni proces bio ometen zastrašivanjima, ipak izbori protekli mirno

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.