Tačiju plaketa od Svetskog jevanđeljskog saveza

Kosovski predsednik, Hašim Tači, dobio je priznanje od Svetskog jevanđeljskog saveza. Plaketu mu je uručio generalni sekretar Svetskog jevanđeljskog saveza, biskup Efraim M. Tendero. Ovaj biskup boravi u Prištini na poziv Protestantske jevanđeljske crkve Kosova kako bi učestvovao u "Nedelji reformacije" koja se održava kako bi se obeležila "500. godišnjica protestantske reformacije na Kosovu", navode iz Tačijevog kabineta.

Biskup Tendero istovremeno je izrazio zahvalnost kosovskom predsedniku na "podršci verskim slobodama na Kosovu" i na "promovisanju verske harmonije među različitim religijskim grupama", navodi se u saopštenju i dodaje da je Tači uz plaketu dobio i knjige koje je objavila Protestantska jevanđeljska crkva na Kosovu.

Kosovski predsednik je, sa druge strane, poručio da su "tolerancija i suživot temelji kosovskog društva" i da će Kosovo "štiti i promovisati ove vrednosti svuda u svetu".

"Ovo je priznanje čitavom Kosovu. Kosovo zaslužuje takvo priznanje, jer je zemlja koja promoviše dijalog, toleranciju, suživot i mir," ocenjuje kosovski predsednik.

Govoreći dalje o međuverskom dijalogu, Tači je naveo da svake godine organizuju konferenciju "Inter-faith" koja, kako ističe – okuplja verske i političke lidere i akademike iz čitavog sveta, a podseća i na svoju Komisiju za istinu i pomirenje. 

"Ali, promovišemo i dijalog između Kosova i Srbije, kao jedine alternative za stabilan mir u regionu," istakao je takođe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.