Pesnikinja u doba korone: Puno slobodnog vremena i inspiracije za nova stvaralaštva

U vremenu pandemije koronavirusa život se umnogome lakše odvijao na selu nego u urbanim sredinama. Ograničavanje kretanja, po rečima mlade pesnikinje Nine Čiplak iz Donjeg Krnjina, nije uticalo na njene svakodnevne obaveze, u sredini gde je ionako kontakata vrlo malo.

Kaže da na selu nema slobodnih dana i da uvek ima posla, ali i da se sa pandemijom „malo odahnulo od prebrzog života“.

„Pošto živim na selu, meni to uopšte nije bilo teško toliko. I mogu da kažem da sam kući uživala, pored svih obaveza koje zaista nisu lake. Meni lično je prijao odmor i malo kratke pauze, pa vraćanje opet na fakultet“, objasnila je.

Sa druge strane kaže da je jedan od problema predstavljalo to što nije mogla da bude u fizičkom kontaktu sa bliskim ljudima.

„Bilo je teško ne viđati, recimo, neke od dragih osoba, nisam viđala svoje najbolje drugarice, što je bilo jako teško, a imali smo dosta slobodnog vremena, eto to je neka kontradiktornost, gde smo imali dosta vremena i za sebe i za svoje, a nismo mogli da ga iskoristimo kako treba“, izjavila je mlada pesnikinja.

Odsustvo kulturnih i umetničkih događaja je svakako Ninu najviše pogađalo, s obzirom na to da je upravo sada objavljena i njena prva zbirka pesama, nedostajala joj je promocija ali i druge manifestacije posvećene književnosti.

„Na lokalnom nivou nije bilo kulture, što je bilo veoma teško, nije bilo nikakvih kulturnih događaja. Recimo, očekivala sam da će da bude dodela književne nagrade ‘Toma Radosavljević’, za koju sam se već godinu dana spremala i izdvajala neke od mojih omiljenih pesama da pošaljem, i eto, to je jedna stvar koja je u tom smislu, mene lično, da kažem sputala. Naravno, nije bilo ni muzičkih događaja i to je bilo veoma loše“.

Sa druge strane, kako je i sama istakla, u teškom vremenu epidemije, pronašla je mir u zavičaju, ali i veliku inspiraciju za novo stvaralaštvo.Proizvodnju ove priče podržala je Misija OEBS-a na Kosovu kao deo serije članaka o novinarstvu u zajednici kako bi se pomoglo razvoju lokalnih medija. Izražena mišljenja i stavovi u njoj, uključujući prikazane sadržaje, predstavljaju mišljenja i stavove samih učesnika i autora i ne odražavaju nužno stavove OEBS-a. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.