PEC: Više od 600 novinara preminulo od posledica zaraze koronavirusom

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

Više od 600 novinara širom sveta umrlo je prošle godine od posledica kovida-19, saopštila je organizacija za medijske slobode Press Emblem Campaign (PEC) i apelovala da medijski radnici dobiju prioritetni pristup vakcinama, prenela je agencija AFP.

Prema podacima PEC, potvrđena je smrt 602 novinara zbog posledica zaraze koronavirusom, a više od polovine preminulih, 303, bilo je iz Perua i Brazila.

Najmanje smrtnih slučajeva među novinarima, kako je naveo PEC, zabeleženo je u Africi, dok su u Evropi stradala 94, u Severnoj Americi 32, a u Aziji 145 novinara.

Nevladina organizacija iz Ženeve napominje i da je podatke prikupila iz lokalnih medija, nacionalnih udruženja novinara i od svojih dopisnika, a smatra da je broj novinara koji su izgubili život zbog zaraze koronavirusom verovatno veći, pošto podaci o tome nisu uvek pouzdani ili se ne objavljuju.

Generalni sekretar PEC, Blez Lempen, zato je ocenio da bi novinari trebalo da imaju prioritetni pristup vakcini protiv kovida.

„Zbog svoje profesije, novinari koji izlaze na teren da zabeleže dešavanja posredno su izloženi virusu, a neki od njih, poput fotoreportera ili frilensera, ne mogu samo da rade od kuće“, rekao je Lempen.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.