O.Sava: Izjava predsednika SANU o Kosovu duboko neodgovorna i usmerena protiv stava SPC

Iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić
Iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić

„Najnovija izjava predsednika SANU, Prof dr Vladimira Kostića, duboko je neodgovorna, državno i društveno štetna. Ona nije usmerena protiv jednog ili dva episkopa, već protiv stava cele SPC, koja je oko pitanja Kosova jedinstvena sa najvećim delom našeg naroda“, poručio je iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić.

Janjić je ovo izjavio nakon što se Kostić još jednom složio sa svojom ranijom ocenom da „Kosovo nije naše“ a da o tome svedoči realnost koja se vidi kada se pređe granica, kao i da status kvo ne postoji i da ga koriste oni koji već 20 godina „uobličavaju sopstvenu državnost“.

Janjić, sa druge strane, navodi da stav SPC o KiM-u „ne proizilazi iz jeftinog politikantstva, već je stav zasnovan na viševekovnom prisustvu našeg naroda i svetinja, celokupnoj našoj istoriji i duhovnom i kulturnom identitetu na kome treba da bude zasnovana i SANU“.

„Defetističke izjave prof. Kostića su zato duboko štetne, neutemeljene i povređuju posebno Srbe na KIM. Najbolje bi bilo kada bi to konačno shvatio i ako ne može ili neće da nam pomogne, makar bi bilo dobro da prestane da nam konstantno odmaže“, poručio je Janjić.

Kostićeva izjava, kako je dodao Janjić, ujedno duboko vređa ugled SANU i mnogih čestitih ljudi u njoj.

Navodi i da nažalost, stav da „Kosovo nije naše“, neretko podržavaju oni „kojima KIM i svetinje nikada ništa nisu značile“.

„Oni koji su knjižice KP zamenili malograđanskim evropejstvom, koji rade na promociji srbijanstva i deljenja srpskog naroda, a koji upravo SPC povezuje, bez obzira na nametnute nam granice“.

Kostić je navode o Kosovu izneo u Pregledu dana na News Max Adria komentarišući gostovanje vladike Grigorija koji je kazao da je njegov stav o Kosovu pogrešan, te da je Kosovo „i de jure i de fakto naše“. 

Kostić mu je na to poručio da se „ostavi parola“ pod kojima se Srbi osećaju herojski.

Pročitajte još:

Kostić: Status kvo za Kosovo koriste oni koji 20 godina uobličavaju državnost

Vladika Grigorije: „Crkva neće izgubiti Kosovo“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.