Pavićević: Niko iz Civilne zaštite neće ostati bez posla

Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini, Dejan Pavićević, rekao je da nijedan čovek iz civilne zaštite na Severu Kosova neće ostati bez posla i zaduženja.

"Ne očekujem da će ti ljudi koji su do sada radili za svoju državu to sada prestati," rekao je Pavićević za "Večernje novosti".

"Uvek su bili tu", nastavio je on, "da učine da se svi osećaju sigurnije i nastaviće da rade iste poslove u okviru sektora za vanredne situacije i raznih drugih institucija na KiM".

Ovako je on, navode "Novosti", objasnio šta podrazumeva dogovor o civilnoj zaštiti postignut prošle nedelja sa albanskom stranom i gde će se zaposliti pripadnice te službe koji ne žele integraciju u novi sistem.

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi, Edita Tahira, izjavila je nedavno da je postignut dogovor o raspuštanju organizacije civilne zaštite na Severu Kosova.

Ona je tada precizirala da su sporazum o raspuštanju civilne zaštite postigli Beograd, Priština i EU, kao i da je sporazumom predviđeno da pripadnici civilne zaštite budu integrisani u institucije Kosova.

Tahiri je još dodala da će sporazum biti sproveden do 1. septembra 2015. godine.

Pavićević je na pitanje beogradskog dnevnika hoće li Zajednica srpskih opština (ZSO) imati veća ovlašćenja od onih koje postojeći zakon predviđa za asocijaciju ostalih kosovskih opština, rekao da sa ZSO "ne želimo da stvaramo nekakav entitet, ili feud na KiM".

"Želimo elementarne uslove koji bi dugoročno garantovali sigurnost i prosperitet Srba na KiM-u, a ovlašćenja na kojima insistiramo samo su garant toga. Sve u vezi sa ZSO precizirano je Briselskim sporazumom i manje od toga niti možemo, niti želim da prihvatimo," rekao je Pavićević.

Na pitanje da li ima uvid u stanje srpske imovine na KiM-u i da li postoji mehanizam da se zaštite vlasnička prava srpskih firmi, Pavićević je rekao da se sistemsko rešenje tog pitanja mora naći u okviru briselskog dijaloga.

"Ako već svi govore o uspostavljanju pune vladavine prava na KiM-u, onda to mora podrazumevati pravnu i svaku drugu zaštitu srpske imovine. Poreklo imovine je lako dokazivo, bilo da je to generacijsko ulaganje u porodičnu kući, ili ulaganje naše države i naroda u privredne subjekte na KiM-u," rekao je Pavićević.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.