Opština Gračanica: 3E Institut da dokaže svoje tvrdnje

Opština Gračanica zahteva od 3E Instituta da ne stvara paniku kod stanovništva svojim upozorenjima o ekološkom incidentu na teritoriji ove opštine, a da svoje tvrdnje iznešene u javnost i potkrepi rezultatima svojih analiza. Od menadžmenta ovog instituta opština Gračanica zahteva da prestane sa politizovanjem situacije i podseća da 3E Institut nije zvanično obavestio ovu opštinu o ekološkom incidentu, kao i da svoje tvrdnje nisu objavili na svojoj zvaničnoj Internet stranici, navodi se u saopštenju opštine Gračanica, a u reakciji na upozorenje 3E Instituta iz Kosovske Mitrovice da je na teritoriji ove opštine došlo do velikog ekološkog akcidenta pošto se reka Gračanka izlila, te su tako teški metali dospeli u zemljište i podzemne vode.

"Zaista je čudno da 'o ozbiljnom ekološkom zagađenju – izlivanju teških metala Jalovine Kišnica u reku Gračanku, kao i izlivanju fekalija iz kanalizacija u Gračanici, Lapljem Selu, Kišnici i Badovacu', opština Gračanica nije zvanično obaveštena od strane 3E instituta, niti je ovaj institut takve tvrdnje objavio na svom zvaničnom sajtu," navodi se u saopštenju opštine Gračanica.

U saopštenju iz ove opštine se i dodaje:

"Opština Gračanica smatra da politizovanje i onako teške situacije i iznošenje teških optužbi na račun naše loklane samouprave unosi paniku među naše stanovništvo i ne doprinosi rešavanju problema koje već imamo sa poplavama."

Iz ove opštine, međutim, pozivaju 3E Institut i da se "ne služe nagađanjima i pretpostavkama."

"Pozivamo još jednom 3E Institut da tvrdnje iznete u javnost potkrepi dokazima, kao i da se ne služe nagađanjima i pretpostavkama dok ne pošalju svoje 'stručne' ekipe da na terenu ispitaju situaciju," dodaje se u saopštenju.

Juče je više medija prenelo tvrdnje ovog instituta da je na teritoriji opštine Gračanica došlo do velikog ekološkog akcidenta i da bi trebalo potpuno zabraniti korišćenje bunarskih voda, pozivajući istovremeno opštinske vlasti da proglase stanje opšte opasnosti po zdravlje ljudi u poplavljenom području i pozovu u pomoć stručne ekipe koje će izvršiti adekvatnu sanaciju terena, merenje prisutnosti teških metala, arsenika, bakteriološke ugroženosti od fekalnih voda u vodi i zemljištu.

Iz Instituta su i pozvali nadležne u opštini Gračanica da "ne prikrivaju razmere tog ekološkog akcidenta, nego da se mnogo odgovornije postave prema problemu koji je nastao".

Dvodnevne, gotovo neprestane padavine prouzrokovale su na centralnom Kosovu i Metohji tokom vikenda izlivanje reke Gračanke i Binačke Morave, a najteža situacija je u Lapljem Selu gde je pod vodom dvadesetak kuća. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.