Bisljimi: Srpska strana je tražila još šest meseci za ugovor o tablicama

Besnik Bisljimi
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi (Bislimi) kazao je da je u dijalogu sa Srbijom u Briselu rešeno pitanje konačnog sporazuma o privremenim registarskim tablicama i energetici na severu Kosova.

Bisljimi je na Odboru za spoljne poslove, koji je zasedao danas, rekao da je Kosovo iznelo nekoliko opcija u skladu sa evropskim standardima u vezi sa rešavanjem problema sa registarskim tablicama, ali da za to nije bilo spremnosti srpske strane.

„Predstavljeno je nekoliko opcija za registarske tablice u skladu sa evropskim standardima. Kosovska strana je izabrala svoju opciju, ali je to izostalo sa srpske strane. Tražili su još šest meseci, zbog dešavanja posle izbora. Zahtev za nas nije ozbiljan i nisu bili iskreni“, rekao je on.

Bisljimi je dodao da je na poslednjem sastanku održanom u Briselu na nivou glavnih pregovarača tokom druge nedelje maja, razgovarano i o pitanju električne energije na Severu Kosova.

„Predstavili smo vodič koji opisuje korake od licenciranja Elektrosevera. Na dobrom smo putu da ostvarimo konkretne rezultate kako bi Sever mogao da uđe u kosovski sistem naplate i distribucije“, rekao je on.

On je otkrio i da je razgovarano i o pitanju nestalih lica, u izradi izjave-dokumenta za pojačavanje intenziteta.

Prema Bislimovim rečima, Srbija je na poslednjem sastanku između stranaka pokušala da pokrene „pitanje interno raseljenih lica“, ali je kosovska strana to odbila.

Bisljimi: Srbija prema EU prednjači u nesprovođenju sporazuma

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je, govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, rekao da je Evropska unija tražila sprovođenje svih potpisanih sporazuma, ali kaže da ih Srbija manje sprovodi.

„EU kaže da svi sporazumi moraju da se primenjuju i istovremeno kaže da dužu listu za nesprovođenje sporazuma ima Srbija“, rekao je on danas, tokom svog izveštaja Odboru za spoljne poslove.

Bisljimi je dodao da je Zajednica štetan sporazum, ali da ga podržavaju sve stranke na Kosovu osim Pokreta Samoopredeljenja.

„U Briselu postoje 33 sporazuma, rangiranje je urađeno po abecednom redu, ali ne po važnosti. Zajednica je samo jedan od 33 sporazuma. Ko kaže da je najvažnije ima nešto na umu. Mnogo je buke“, rekao je on.

Glavni pregovarač kosovske strane u dijalogu govorio je i o aplikaciji za članstvo Kosova u Savetu Evrope, za koju je rekao da ne treba da se vezuje za proces dijaloga.

„Postoje ideje koje neke države članice vide u dijalogu sa članstvom u SE. Za nas je važno da su oni razdvojeni, za mene je veoma važno da je to zvaničan stav Brisela“, rekao je on.

Bisljimi je rekao da je tokom nedavne posete Velikoj Britaniji razgovarano o tome da se naredni period od 18 meseci iskoristi u smislu postizanja sporazuma o dijalogu, pošto za to vreme nema izbornih procesa u nekoj od država članica Evropske unije.

„Posetu Ujedinjenom Kraljevstvu organizovala je Fondacija Marti Ahtisari. Organizovali smo dodatne sastanke sa Britancima. Razgovori su bili fokusirani na tri ključne obaveze – članstvo u SE, integraciju u NATO i podnošenje zahteva za status kandidata. Tražili su pojašnjenja oko priznanja u centru. Bilo nam je jasno da odluka o priznanju ne treba da dođe pre početka pregovora“, rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.