Izborna posmatračka misija EU: Politički lideri i stranke da obezbede respektabilnu kampanju

Lokalni izbori za gradonačelnika 2019 Kosovska Mitrovica, glasačka kutija
Foto: KoSSev

Izborni proces treba da se odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, a u skladu sa međunarodnim standardima i vladavinom zakona, poručili su šefovi misije Evropske unije na Kosovu, samo dan pred početak predizborne kampanje za predstojeće vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

Ovi izbori predstavljaju priliku za građane Kosova da iskoriste svoje demokratsko pravo da glasaju i izaberu svoje lidere, podsećaju u izjavi.

U zajedničkoj izjavi, dodaju i da sve političke stranke i lideri trebaju da obezbede respektabilnu kampanju usredsređenu na konkretne programe u interesu građana Kosova.

Suštinski deo izbornog ciklusa je jačanje izbornog procesa, te ocenjuju da je od izuzetnog značaja za Kosovo.

Podsećaju da su misija EU i OEBS zajedno podržale osnivanje ad hoc skupštinskog Odbora i savetodavne grupe za ovo pitanje.

Apeluju na sve stranke da ozbiljno shvate napore Odbora i ubrzaju rad istog nakon izbora kako bi se sprovele preporuke Misije EU za posmatranje izbora (EOM).

Ovo je peta EOM misija, a ova će posmatrati prevremene parlamentarne izbore na Kosovu koji se održavaju 6. oktobra. 

Povezani članci:

I ove godine izbore na Kosovu prati Posmatračka misija EU

Izborna posmatračka misija o glasanju sa kosovskim dokumentima: Svim osobama upisanim u birački spisak treba omogućiti da ostvare pravo glasa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.