Palmer: Cilj pregovora priznanje nezavisnosti Kosova; Dačić: Nećemo remetiti dijalog, ali nezavisnost ne priznajemo, mora biti kompromisa

U pregovorima Srbije i Kosova reč nije o tome da li će da se promene granice ili neće, nego je reč o priznanju.

„Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu, a da isto to učini i Kosovo,“ rekao je na panelu posvećenom jugoistočnoj Evropi na Delfi forumu, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer. Odgovarajući na pitanje moderatora panela, Jovana Kovačića, o tome šta je doista pozicija SAD o pregovorima Prištine i Beograda, Palmer je najpre konstatovao da postoji pogrešno razumevanje američke pozicije, za Danas piše Dragan Bisenić.

„SAD žele da pomognu ono što sami akteri žele da urade. Prespanski sporazum je uspeo zato što su to želeli lideri obe strane. Mi želimo da se to ponovi u pregovorima Beograda i Prištine i da dogovor prihvate i Beograd i Priština. Nema crvenih linija, ali nema ni blanko čekova,“ rekao je Palmer.

Palmer je bio izričit da „Kosovo treba da ukine ili suspenduje takse jer su one prepreka za napredak u pregovorima“. On je podsetio da SAD godinama podržavaju Kosovo i da je sada potrebno da Kosovo „odgovori kao partner“. SAD žele da „promene kontekst u kome se donosi odluka“ i zato žele da se takse bezuslovno ukinu.

Dačić: U Prištini potrebna mudrost da mora biti kompromisa, nećemo priznati Kosovo

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Na istom forumu govorio je i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić. Dačić je poručio da Srbija neće preduzimati korake koji bi remetili dijalog Beograda i Prištine ali da će „teško biti dogovora“ ako neko očekuje da Srbija prizna Kosovo, saopštilo je MSP Srbije.

Ministar Dačić je na ekonomskom forumu u Atini čestitao Grčkoj i Makedoniji na tome što su postigli dogovor, ali i dodao da su, za razliku od Beograda i Prištine, oni imali spor „oko imena, ne oko teritorije“ što je znatno teži spor, ali i da je u slučaju Prespanskog dogovora ipak bilo političke volje obe strane – „to je bila osnovna prednost u vašim razgovorima“.

Slučaj Kosova zadire u identitet srpskog naroda i „pre nego što svako drži lekcije Srbiji“, ministar ih poziva da za primer uzmu svoju zemlju „i vide da li neka nacionalna maljina koja živi u njegovoj zemlji može da konstituiše i proglasi svoju državu, da je neko prizna a da tome aplaudirate“.

Kritikovao je Prištinu koja, kako objašnjava, nije ispoštovala obaveze sporazuma iz 2013. koji je Dačić potpisao u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, već koja je, naprotiv, kasnije formirala i „Vojsku“ koja je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, ali i uvela takse protiv Srbije – „Mi smo spremni za kompromis, a albanska strana misli da je kompromis da mi priznamo njihov jednostran akt,“ zaključio je.

Za razliku od Prištine, Srbija neće remetiti dijalog, ali bez „mudrosti“ u Prištini o potrebi postizanja kompromisa, dogovora neće biti.

„Mi nećemo preduzimati ništa što će remetiti dijalog, ali ako neko očekuje da je rešenje problema da mi prihvatimo nezavisnost Kosova, a ne da se u Prištini stvori dovoljna politička mudrost da se ide u kompromise, tu će teško biti dogovora,“ rekao je Dačić u obraćanju na Četvrtom ekonomskom forumu u Delfima.

Dačić je govor u Atini iskoristio i da upozori da Albanci hoće veliku Albaniju, ali i da naglasi da Srbija, kako poštuje svoj teritorijalni integritet, poštuje i teritorijalni integritet Kipra koji je važan za Grke.

„U Prištini ima mnogo više albanskih zastava, nego kosovskih. Sami prištinski lideri govore da im se ne sviđa zastava i da je njihova zastava – zastava Albanije. Nemojmo da se pravimo naivni i da mislilo da će Kosovo i Albanija biti dve države. Oni hoće Veliku Albaniju.“

Plevnijev: Ako se odvoji Republika Srpska, druga dva entiteta neće moći bez rata

Pored Kosova bilo je reči o pretnjama i rizicima stabilnosti na Balkanu. Bivši bugarski predsednik Rozen Plevnijev posebno je istakao „negativan uticaj Rusije“.

„Nešto se kuva u Bosni. Dodik želi referendum o podeli Bosne. To je nuklearna bomba za Balkan. To je bila noćna mora za sve nas. Ukoliko se Republika Srpska odvoji, druge dve jedinice to neće moći mirno da učine, bez rata, jer su izmešane,“ upozorio je Plevnijev.

On je konstatovao da „Srbija sprovodi rusku agendu na Balkanu“, iako želi u EU, i to u momentu kada su zapad i Rusija konfrontirani.

„Putin je u Beogradu dočekan kao car, kao kralj. Bilo je to impresivno,“ ocenio je bivši bugarski predsednik. Nasuprot držanju Srbije, on je naveo Bugarsku, koja je, istog dana, kada je Putin bio u Beogradu, odlučila da kupi avione F 16, što je uverljiv dokaz njene orijentacije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.