Odbornici SO Severna Mitrovica takođe podržali predlog SL o napuštanju kosovskih institucija

SO SEverna Mitrovica sednica
FOTO: KoSSev

Na današnjoj sednici SO Severna Mitrovica, kao i ranije u SO Zvečan, usvojeno je nekoliko zaključaka na predlog Srpske liste, a u vezi sa prvostepenom presudom Osnovnog suda u Prištini protiv bivšeg ministra u kosovskoj vladi, Ivana Todosijevića. Odbornici ove opštine podržali su predlog Srpske liste da se „napuste sve privremene kosovske institucije od centralnog do lokalnog nivoa“. Pored toga, danas je predstavljen i 11-mesečni izveštaj o radu policijske stanice Severna Mitrovica, ali se i diskutovalo o problemu trovanja pasa i upotrebi otrova na mitrovičkim ulicama.

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj Vladi, Ivan Todosijević osuđen je 5. decembra na dve godine zatvora zbog „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“. Todosijević je osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu u kojoj je između ostalog naveo da je „Račak izmišljen“.

SO Severna Mitrovica osudila je ovu presudu, „zato što otvara prostor za dalju etničku diskriminaciju“. „Pravo i pravda važi za sve, osim za Srbe na prostoru Kosova i Metohije“, zaključuju, dodajući da ova odluka „nije pravna nego politička“.

Pozvali su i sve međunarodne organizacije da se oglase povodom ove presude i preduzmu određene mere.

komandir sednicaKaramarković: Smanjen broj krivičnih dela i prekršaja, povećan broj rasvetljenih slučajeva

Pored toga, na današnjoj 20. redovnoj sednici komandir policijske stanice Severna Mitrovica, Đorđe Karamarković, prestavio je izveštaj o radu u proteklih 11. meseci.

Prema njegovim rečima broj krivičnih dela i prekršaja je smanjen i uopšteno bezbednosna situacija u opštini u odnosu na isti period prošle godine je poboljšana.

U proteklom periodu, policijska stanica Severna Mitrovica registrovala je 245 slučajeva od čega 219 krivičnih dela, što prema rečima Karamarkovića predstavlja smanjenje u odnosu na isti period prošle godine (registrovano 346 slučajeva od čega 314 krivičnih dela – 2018.)

Kako tvrdi, i procenat rasvetljenih krivičnih dela sa nepoznatim počiniocem je povećan za 1.5%. (66.2% u odnosu na 63.7%).

Dodao je i da su sve vrste krivičnih dela u opadanju, kao i saobraćajnih prekršaja i kazni.

Tako je prema Karamarkovićevim rečima, broj registrovanih lakih telesnih povreda ove godine 30 (44 -2018.), krađa 43 (66 -2018.), teških krađa 49 ( prošle godine – 40), razbojništva 4 (2 – prošle godine).

Ove godine, uvođenjem porodičnog nasilja kao posebnog krivičnog dela u kosovskom zakonodavstvu od aprila ove godine, policijska stanica u Severnoj Mitrovici registrovala je 21 ovakav slučaj.

PS Severna Mitrovica sprovela je 25 hapšenja u saradnji sa sudom i 252 sudske naredbe. U proteklih 11 meseci izdato je 193 kazne za saobraćajne prekšaje.

Jedan „međuetnički slučaj“ zabeležen je marta meseca u Bosnjačkoj mahali. Kako Karamarković tvrdi, on je uspešno rasvetljen, a učesnici su privedeni nadležnim pravosudnim organima.

Generalović: Grad prekriven otrovom, opasnost po život i zdravlje građana

Odbornicima ove opštine obratila se i Vesna Generalović iz udruženja za zaštitu životinja Šapa, povodom kontinuiranog trovanja životinja, ali kako je istakla, pre svega zbog upotrebe otrova u te svrhe kojim se ozbiljno ugrožava život i zdravlje ljudi i dece u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U protekla dva meseca, prema rečima Generalović, na ulicama grada pronađeno je preko 40 životinjskih leševa.

„Da li mi želimo da naš grad svakodnevno osvane sa leševima životinja na ulazima školskih, zdravstvenih ustanova, apoteka, na šetalištu i da se otrov nekontrolisano koristi u gradu i da naša deca, naša omladina i svi mi svakodnevno da prolazimo pored i preko tih leševa i otrova, a da pritom sve nadležne institucije u opštini o tome ćute?“.

Dodala je i to da Kosovska policija do sada nije rasvetlila nijedan slučaj trovanja životinja koje je ovo udruženje više puta prijavljivalo.

Upozorila je da je grad prekriven otrovom i da predstavlja veliku opasnost po život i zdravlje svih građana.

Predsedavajući skupštine, Dejan Gurešić, poručio je da je ovo telo više puta diskutovalo o problemu pasa lutalica, za koji navodi da je „teško rešiv problem bez uključivanja policijske stanice i svih relevantnih faktora“. Dodao je da je ideja o azilu za pse otpala, zato što opština ne može finansijski da podrži ovaj projekat.

Iako „ne zna koliko i na koji način SO može da pomogne u ovom slučaju“ najavio je da će se o ovoj temi raspravljati i na narednim sednicama.

Današnjoj sednici prisustvovalo je 18 odbornika, od kojih je 16 glasalo za predlog Srpske liste.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.