U Gračanici sutra peti međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija

Asimetrija
Foto: KMMFF

Peti međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija (KMMFF) biće otvoren sutra u 19 časova projekcijom filma „Asimetrija“ rediteljke Maše Nešković u Domu kulture „Gračanica“ i trajaće do 14. decembra. 

Ovogodišnji festival otvoriće direktor festivala, Miroslav Mogorović i selektor festivala, Petar Mitrić.

„Asimetrija“ koji će otvoriti ovogodišnji festival, prvo je dugometražno ostvarenje rediteljke Maše Nešković. Ova drama u kojoj glavne uloge tumače Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Uliks Fehmiu, Daria Lorenci i Tamara Krcunović, kroz tri narativna toka prati pitanja transformacije ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju.

Tokom četiri festivalska dana publika će imati prilike da pogleda najnovija domaća filmska ostvarenja, ali i strane filmove koji su osvojili prestižne nagrade na najznačajnijim evropskim festivalima, navodi se u saopštenju za javnost.

Na repertoaru festivala naći će se i bioskopski hit „Realna priča“ – rediteljski prvenac Gordana Kičića, kao i krimi drama sa elementima komedije, „Četiri ruže“ – Vasilija Nikitovića.

Publika na ovom festivalu imaće priliku da pogleda i višestruko nagrađivan film „Ajvar“ u režiji Ana Marije Rosi, u kom glavne uloge tumače Nataša Ninković i Sergej Trifunović.

Pored toga, na festivalu će biti prikazana i dva regionalna ostvarenja – zombi komedija Predraga Ličine „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, dobitnik pet „Zlatnih arena“ na Filmskom festivalu u Puli  i drama „Pijavice“ Dragana Marinkovića sa Nikolom Đuričkom i Lazarom Ristovskim u glavnim ulogama.

Pred publiku stiže i drama „Sinonimi“, ovogodišnji dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu. Dobitnik nagrade za najboljeg glumca na festivalu u Veneciji, Luka Marineli, tumači glavnu ulogu u istorijskoj romantičnoj drami Pjetra Marčela „Martin Eden“, filmskoj adaptaciji poznatog romana Džeka Londona čija je radnja premeštena u Napulj 70-ih godina 20. veka, kao i novi film Abela Ferare „Tomazo“.

Poslednji dan festivala – subota, namenjen je najmlađoj publici kada će biti prikazani porodični i animirani sinhronizovani filmovi „Ailovo putovanje“, „Solan i Ludvig: Misija na Mesec“, „Lote i izgubljeni zmajevi“ i „Čuvena invazija medveda na Siciliju“.

Posetioci festivala imaće priliku da glasaju i na taj način izaberu najbolji domaći film koji će biti proglašen na zatvaranju KMMFF-a.

Cena karte za sve projekcije je 100 dinara, osim za film ,,Asimetrija“ za koji je ulaz slobodan.

Kupovinom karte posetioci će imati priliku da učestvuju u nagradnoj igri koja se dodeljuje na zatvaranju festivala, a vrednost nagrade je 5000 dinara.

Festival organizuje Evropski kulturni forum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u partnerstvu sa Domom kulture „Gračanica“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.