Pacoli čestitao Vladi Srbije i Vučiću na izgradnji auto-puta Niš-Priština

Pacoli

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, potpisala je juče sa Evropskom investicionom bankom ugovore u cilju izgradnje auto-puta Niš-Priština. Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli poručuje da je ovo „veliki korak ka miru sa Kosovom“. 

„Nastavak izgradnje auto-puta od Srbije do granice sa Kosovom, Merdara, je veliki korak ka miru sa Kosovom. Čestitam Vladi Srbije  i predsedniku Vučiću na preduzetništvu. Mir je jedini način za izgradnju svetle budućnosti“, naveo je Pacoli na svom Tviter profilu.

Mihajlović je juče navela da je projekat „auto-puta mira“ pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da se na pripremi ovog projekta radilo tri godine. Istakla je, takođe, da njegova izgradnja ima i politički značaj i da pokazuje želju Srbije da do „rešenja dolazi kompromisom i zajedničkim radom“. 

Prema njenim rečima, izgradnja će početi iduće godine.

„Ceo projekat trebalo da bude završen do 2020“

Da će se sa izgradnjom započeti 2018. još krajem 2017. najavila je Mihajlović, naglasivši tada da bi ceo projekat trebalo da bude završen do 2020.

Podsetimo, prošle godine je trebalo da se započne sa izgradnjom prve deonice Niš-Pločnik, čiji početak izgradnje Mihajlović je ovog puta najavila tek za sledeću godinu, što je bio inicijalni datum završetka projekta.

Vrednost izgradnje ove deonice procenjena je na iznos od 212 miliona evra koji bi trebalo da obezbedi Vlada Srbije u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu.

Auto-put Niš-Merdare-Priština deo je predloga za izgradnju auto-puta Niš-Priština-Drač, koji je bio jedan od četiri projekata koje je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kandidovao na samitu Zapadnog Balkana u Beču, 2015. godine, a kao tadašnji premijer.

Ukupna dužina budućeg auto-puta iznosiće 384 kilometra.

Pročitajte još:

Potpisani ugovori o finansiranju izgradnje auto-puta Niš-Merdare- Priština

Mihajlović: U četvrtak potpisivanje ugovora za izgradnju auto-puta Niš – Priština

Sele se zbog auto-puta za Prištinu

Priština priprema izgradnju deonice auto-puta Niš-Merdare

Mihajlović: Auto-put Niš-Priština povezaće 100.000 građana Toplice, Srbe sa KiM-a sa BG i NI

Koha: Srbi izlaze na Jadran preko  „Autoputa mira“

Auto-put Niš-Merdare-Priština do 2020.

Vučić i Mustafa u Londonu, Vučić zatražio što hitniju izgradnju autoputa Niš-Priština

Priština „upozorava“ Ramu zbog Srbije i Vučića

Mihajlović: 2018. izgradnja prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.