Otvorena mogućnost prijave za dečiji dodatak za svu decu do 16 godina (kosovski sistem)

Gazeta Express Novac, Pare
Foto: Gazeta Express

Kosovsko ministarstvo finansija, rada i transfera saopštilo je da je otvorena mogućnost apliciranja za korišćenje dečijeg dodatka za svu decu do 16 godina. Time su obuhvaćene sve starosne grupe dece koje imaju pravo na ovu vrstu dodatka. 

Da je ovog meseca otvorena mogućnost apliciranja i za decu do 16 godina, potvrdio je na Fejsbuku kosovski ministar finansija, Hekuran Murati.

Prijavu je moguće obaviti na sajtu E-Kosova, a vrše se do 20. dana u mesecu.

Kosovska vlada je prošle godine donela odluku o dodeli naknada za trudnice i decu.

Kako je tada saopštio kosovski ministar finansija, u početku će biti otvorena aplikacija za decu rođenu od 1. januara 2020. godine, a potom će se od 2022. godine šema proširivati dodavanjem drugih starosnih grupa.

Prema ovoj odluci vlade, plan je bio da do 1. jula 2023. godine budu obuhvaćene sve starosne grupe dece do 16 godina.

Pre mesec dana su iz ovog ministarstva saopštili da je od 1. decembra moguća prijava za korišćenje dečijeg dodatka za decu rođenu od 1. januara 2009. godine. U novembru je pravo ostvarila generacija 2010, u oktobru generacija 2011, u septembru 2012. i tako dalje.

Kako je ranije saopštilo kosovsko ministarstvo finansija, redovnu prijavu za dečiji dodatak podnosi majka i bankovni račun će biti na ime podnosioca zahteva, dok se zahtev oca ili zakonskog staratelja deteta može podneti samo u određenim slučajevima.

Deca starija od dve godine imaju po deset, a do dve godine – 20 evra mesečno.

Više detalja o dečijim dodacima, pročitajte u:

Kurti doneo odluku da deca do dve godine mesečno primaju po 20, a deca do 16 – po 10 evraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.