Otadžbina: Napuštanje institucija trebalo da prate srpski izbori; ali Vučić hteo da ga Kurti i EU mole da se Srbi vrate

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Upuštanjem u trku za poslaničke funkcije u kosovskom parlamentu i ministarsko mesto sa Radom Trajković i Nenadom Rašićem predsednik Srbije je devalvirao sam postupak napuštanja kosovskih institucija, ocenili su iz Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“. Oni navode da „histerisanje, dranje, kuknjava, zapomaganje“, srpskog predsednika zapravo pokazuju da on u stvarnosti i nije želeo da se institucije napuste, već da ga Evropska unija i Aljbin Kurti „mole da se Srbi u njih vrate“. 

Napuštanjem kosovskih institucija Srbi su stvorili dobru pretpostavku za vođenje drugačije nacionalne i državne politike u odnosu na onu koju deset godina vodi predsednik Srbije, ocenjuju iz Otadžbine.

Ta politika je, dodaju, bila vođena na štetu Srba i imala je za posledicu „zaokruživanje državnosti samoproglašene republike Kosovo“.

„Ova nova politika morala je da podrazumeva promtno raspisivanje lokalnih izbora za opštine na Severu Kosova i Metohije od strane Skupštine Srbije“, poručuju iz Otadžbine.

Ocenjuju da bi se time obesmislili lokalni izbori koje je raspisala kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

„Takođe je vlast u Beogradu morala pod hitno da poništi Briselski sporazum i da policajcima i sudijama omogući povratak u srpski MUP i srpsko pravosuđe koji su postojali do 2013. godine kada ih je Aleksandar Vučić Briselskim sporazumom predao Prištini“, naznačili su.

Umesto da Beograd, tvrde, bude taj koji ima političku inicijativu, predsednik Srbije se, ocenjuju iz Otadžbine, „nažalost upustio u trku za poslaničke funkcije u separatističkoj skupštini i ministarsko mesto sa Radom Trajković i Nenadom Rašićem“.

„Time je devalvirao sam postupak napuštanja separatističkih institucija“, ocenili su.

Kažu da je još gore to što je, kada je „izgubio“ ministarsko mesto, „pre svega dogovorom Aljbina Kurtija i njegovih zapadnih mentora“, predsednik Srbije zajedno sa Srpskom listom najavio žalbu kosovskom ustavnom sudu.

„Pravno-politički sistem u svetu ne poznaje primer da predsednik jedne suverene države poštuje i uvažava separatistički ustav stvoren na tlu te iste države. Histerisanje, dranje, kuknjava, zapomaganje Aleksandra Vučića je samo izraz nemoći i pokazuje da on u stvarnosti i nije želeo da napusti separatističke institucije nego je za strategiju imao da on institucije napusti, a da ga Evropska unija i Aljbin Kurti mole da se Srbi u njih vrate“, naglašavaju iz Otadžbine.

Iz pokreta navode da je krajnje vreme da se predsednik Srbije „urazumi“ i da vođenje nacionalne i državne politike „uozbilji“.

„Pitanje Kosova i Metohije je najvažnije srpsko pitanje i tu ne postoji improvizacija. Predsednik Srbije mora da omogući Skupštini Srbije da donese platformu o Kosovu i Metohiji u kojoj bi se i vlast i opozicija konsenzusom dogovorili o rešavanju statusa Kosova i Metohije. Skupština Srbije mora i da oformi tim koji bi vodio pregovore, a ne da oni zavise od jednog čoveka, makar to bio predsednik Srbije, i od njegovog ličnog raspoloženja“, preciziraju.

Naglašavaju i da bi ta platforma morala Albancima da ponudi „jasno i glasno, tvrdokorno bez imalo ustupaka visok stepen autonomije Prištine“.

Samo to i ništa više

Kažu i da bi usvajanjem nove platforme u Skupštini Srbije bila ojačana pozicija Srbije u pregovorima i sa Prištinom i sa zemljama Zapada.

„Time bi se obesmislile sve priče brojnih zapadnih političara koji kao papagaji ponavljaju da Srbija mora da potpiše sa ‘Kosovom’ sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i uzajamnom priznanju. Ovakva ponuda je u najmanju ruku ponižavajuća i plod je vakuuma gde u deset godina vođenja pregovora sa Prištinom od strane Aleksandra Vučića politika Srbije prema južnoj pokrajini podseća na kretanje guske u magli“, naglasili su.

Sa druge strane, Otadžbina ocenjuje da Aleksandar Vučić, na „nesreću građana“, nije spreman, „niti podoban“ za drugačiju politiku, iz najmanje tri razloga.

„Prvi – što je njegov dolazak na vlast bio uslovljen, kako se to po zapadnim terminologijama kaže, konstruktivnim i fleksibilnim pristupom prema Kosovu i Metohiji. Srbi za takvu politiku imaju jednu drugu reč. Drugo, zbog brojnih kriminalno-koruptivnih afera predsednik Srbije je ucenjen od svojih zapadnih mentora i njihovih obaveštajnih službi. I treće, on nije dorastao da rešava pitanje Kosova i Metohije. On taj problem ne razume a niti je dovoljno mudar, niti je dobar strateg a još manje taktičar, zbog čega u sukobu sa sepratistima za sve vreme svoje vladavine on gubi sve bitke“, naglašavaju iz Otadžbine.

Naglašavaju da Vučić nije spreman da se uhvati u koštac sa najvažnijim pitanjem za Srbiju.

„Zato jedino odlaskom sa političkog trona Aleksandra Vučića Srbija dobija šansu i poziciju da svoju južnu pokrajinu vrati pod svoju jurisdikciju. Sa ovakvim predsednikom na čelu nema neizvesnosti, Kosovo i Metohiju sigurno gubimo. Uostalom, Aleksandar Vučić je u više navrata govorio da mi na Kosovu i Metohiji nemamo ništa. A za ništa se niko ne bori“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.