Otadžbina: 20 dana i noći i Srbi ništa nisu dobili, osim poraza od aktuelnog režima u Beogradu

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Potpuni debakl nacionalne i državne politike predsednika Srbije. Dvadeset dana i noći su Srbi proveli na barikadama a zauzvrat ama baš ništa nisu dobili, ovako Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“ ocenjuje prošlonedeljni razvoj situacije na Severu, odnosno događaje koji su prethodili samom uklanjanju barikada.

Iako ništa nisu dobili, Srbi su, dodaju, mnogo izgubili, doživljavajući još jedan poraz od aktuelnog režima u Beogradu. „Poslednji događaj oko srpske kapitulacije pred Prištinom, poslednji je čas da se preko Skupštine i Vlade Srbije priđe rešavanju Kosova i Metohije“, ocenjuju iz ovog pokreta.

Nakon što su Srbi uklonili barikade, uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi koji su izneti, iz Otadžbine poručuju da su pretpostavljali da će ovako nešto da se dogodi, imajući u vidu da Aleksandar Vučić već punih deset godina gradi imidž „gubitnika“ rešavajući pitanje KiM.

„Od gotovog je napravio veresiju. Startovao je sa pozicije da ROSU policija nije ni smela ni mogla da se pojavi na Severu KiM, kao ni KS ni RKS registarske tablice da bi danas separatisti iz Prištine uz blagoslov ‘Srpske liste’ gradili policijske baze na severu južne srpske pokrajine“ navode iz Otadžbine.

Ocenjuje da Vučić i „njegovi seizi“ to predstavljaju pobedom „usput naglašavajući već pomalo dosadno i stereotipno – da su oni spasili Srbe i sačuvali mir“.

„Predsednik Srbije čak kaže da je izbegnuta katastrofa jer je pretio rat sa NATO paktom ali je onda njegova mudra politika dovela do smanjenja tenzija“, dodali su.

Ocenjuju da od svih zahteva koje su Srbi postavili, skoro nijedan nije usvojen.

„Srbi su tražili da se iz prtvora puste Dejan Pantić, Miljan Adžić i Slađan Trajković a od njih trojice pušten je samo Dejan Pantić… Zahtev Srba da se ROSU policija povuče sa severa Kosova i Metohije bukvalno nije ni razmatran, a predsednik Srbije je pokušao da pod kapom tvrdnje da kosovsko-bezbednonosne snage ne mogu da dođu na sever KiM proturi i ROSU policiju što ne odgovara istini. Inače vojska Kosova ni do sada nije zalazila na sever Kosova i Metohije“, podsetili su iz Otadžbine.

Kažu da su se predsednik Srbije i „njegovi potčinjeni utrkivali“ u izjavama da su Srbi dobili tvrde garancije od EU i SAD da navodno neće biti hapšenja onih ljudi koji su bili na barikadama.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ konstatuje da u praksi zemalja Zapada ne hapse se oni koji učestvuju u protestima.

Sa druge strane, kažu da izjava EU može dvostruko da se tumači.

„U njoj stoji da ne treba hapsti one koji su bili na barikadama ali da na Kosovu i Metohiji mora da se primeni apsolutna vladavina prava, što u prevodu znači da se Srbi kao i do sada mogu hapsiti po različitim osnovma, za terorizam, za ratne zločine itd“, naglašavaju iz Otadžbine.

Osvrnuli su se i na puštane na slobodu Nikole Nedeljkovića koji je uhapšen za Vidovdan.

Iz Beograda su njegovo puštanje predstavili kao uspeh Beograda. Sa druge strane, iz Otadžbine poručuju da vlast u Srbiji ništa nije uradila za kako bi do toga došlo.

„Sasvim slučajno se pogodilo da je on izašao iz zatvora istog dana kada i Dejan Pantić, pošto je prethodno do zadnjeg dana odslužio izrečenu kaznu zatvora“, navodi se u saopštenju.

Otadžbina podseća da su Srbi na barikadama proveli dvadeset dana, ali i ocenjuje da zauzvrat „ama baš ništa nisu dobili“.

„Ali su zato mnogo izgubili doživljavajući još jedan poraz kao i mnogo puta do sada, pre svega od aktuelnog režima u Beogradu“, naznačili su.

Podsećju da su prethodno tražili od predsednika Srbije da poništi Briselski sporazum „jer je on uzrok svih nedaća i nevolja Srba“.

„Poništavanjem Briselskog sporazuma, kao i sporazuma koji je Aleksandar Vučić 2015. godine potpisao sa Isa Mustafom on vraća postojanje MUP-a Srbije na prostoru KiM sasvim legalno i regularno kao i Civilne zaštite. Upravo su ove formacije bile glavna prepreka dolasku ROSU policije na sever KiM“, poručili su.

Kažu i da „pomalo otužno“ zvuči kada predsednik Srpske liste traži da se specijalne jedinice povuku sa Severa:

„Dok je on sam kao ministar u vladi Aljbina Kurtija glasao za to da ROSU policija gradi baze na severu Kosova i Metohije. Da li uz blagoslov predsednika Srbije ili ne, najbolje bi bilo da on sam to kaže“, poručuju iz ovog pokreta.

Podsećaju i da je jedan od njihovih predloga bio da, ukoliko Priština zatvori prelaze an Severu,da Srbija zatvori ostale popu Merdare, Končulj, odnosno one koje koriste Albanci.

Podsetili su na nedavne barikade na Merdaru, ali od strane građana, i poručili da je ovaj potez više „uzdrmao“ poziciju Aljbina Kuratija nego „sve borbene gotovosti policije i Vojske Srbije“.

Naznačili su da svi znaju da Vučić nije spreman za bilo kakve sukobe sa KFOR-om.

Takođe ocenjuju da je sprečavanje patrijarha Porfirija da uđe na Kosovo bilo „idealna“ prlika da Beograd ukine prelaze.

Vučiću poručuju da mora da zaustavi montirana i fingirana hapšenja Srba za najteža krivična dela kao što su terorizam i ratni zločini.

„Ako nikako drugačije makar principom reciprociteta“, poručili su.

Apelovali su na Vučića i da napravi platforma o Kosovu i Metohiji.

„Potpuno je neobično da Srbija vodi pregovore o statusu svoje južne pokrajine a da za to nema nikakav plan i okvir punih deset godina. Nametnuti francusko-nemački predlog je ustvari predlog Prištine uvijen samo u oblandu koju eto dve najveće zemlje EU predlažu. Srbija nema svoj predlog. Ona je punih deset godina u defanzivi ispunjavajući želje Prištine čime samo zaokužuje državnost ove separatističke tvorevine“, ocenjuju iz Otadžbine.

Traže od predsednika Srbije i da se formira pregovarački tim sastavljen od predstavnika kako pozicije tako i opozicije jer je, kako navode, pitanje južne srpske pokrajine državno a ne partijsko pitanje.

„Poslednji događaj oko barikada i slobodno se može reći srpske kapitulacije pred Prištinom poslednji je čas da se preko Skupštine i Vlade Srbije priđe rešavanju Kosova i Metohije. Ako ništa drugo, svedoci smo da poništenje Briselskog sporazuma traži kako opozicija kao što su Boško Obradović, Vuk Jeremić tako i oni koji su bliski vlastima počev od nekadašnjeg predsednika Koordinacionog centra za KiM Nebojše Čovića, političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, predsednika Nove DSS Miloša Jovanovića i dr. Ovakav saborni pristup olakšava posao i predsedniku Srbije, jer će odgovornost i pritiske preusmeriti na Vladu i Skupštinu, i na poziciju i na opoziciju“, zaključuju iz Otadžbine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.