Džozef odbacuje Vučićeve optužbe: ‘Nepristojan’ je učtiva reč za Vučićevo razdražljivo ponašanje

Edvard Džozef
Foto: VOA

Tvrdnje su potpuno netačne. Aleksandar Vučić nema dokaza da potkrepi svoje ozbiljne optužbe – američki profesor, Edvard Džozef, demantovao je navode srpskog predsednika da „dobija mnogo para u kešu od Albanaca“ za lobiranje. „Moji stavovi su proizvod desetak godina provedenih na terenu – u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine“, poručio je.

Predsednik Srbije govorio je u četvrtak o lobiranju Prištine, navodeći da „za Albance radi“ i poznati američki profesor, Edvard Džozef.

Njega je opisao kao „čuvenog bota albanskog koji je mnogo para dobio u kešu“.

„Malo prijavi, a mnogo više dobije u kešu. Baraba jedna najobičnija tamo u Vašingtonu. Mnogo para albanskih dobija i kao što vidite, ne libim se da vam kažem istinu“, kazao je Vučić.

Podcrtava da „ne zarezuje ovakve lobiste“.

„Rešili smo da budemo svoj na svome. Rešili smo da čuvamo svoju zemlju. Rešili smo da je ne damo nikom. I, šta ćete sad?! Preduzećete šta?, upitao je Vučić i kazao da će cele naredne godine da se radi na njegovom i rušenju srpskih rodoljuba na KiM, ali bez preciziranja od strane koga.

Edvard Džozef oglasio se u međuvemenu serijom objava na Tviteru, u kojima je demantovao tvrdnje da „dobija mnogo albanskog keša“, od čega samo deo prijavljuje kao prihode.

„Ove tvrdnje su potpuno netačne. Aleksandar Vučić nema dokaza da potkrepi svoje ozbiljne optužbe, jer takav odnos ne postoji i nikada nije postojao. Moji stavovi su proizvod desetak godina provedenih na terenu – u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine“, poručio je Džozef.

Kaže i da se zalaže za politiku o Kosovu koja u centar stavlja dobrobit kosovskih Srba – a ne „kompenzaciju“ Beograda.

„Nedostatak statusa Kosova koristi Beogradu, a ne zajednici kosovskih Srba ili srpskoj baštini na Kosovu, koji su ključni za očuvanje regionalne stabilnosti“, poručio je.

Džozef pita šta je to što je „toliko ubolo“ Vučića i srpskog ambasadora u SAD, Marka Đurića koji su ga „napali„:

„Da sam razotkrio Vučićevu kontinuiranu manipulaciju SAD/EU? Da li je to bila najvažnija prednost koju su pružile 4 NATO zemlje koje ne priznaju (Kosovo)? Korišćenje kosovskih Srba kao piona?“, upitao je.

On ocenjuje da pribegavanje „ličnom napadu“ na kritičara sugeriše da postoji osnova za kritiku.

„A to sugeriše da je Aleksandar Vučić podložniji kritikama javnosti nego što to diplomate shvataju“, ocenjuje.

Kaže da Vučić ne ispunjava obaveze kao predsednik zemlje koja je kandidat za EU, te da je vreme da se pozove na odgovornost.

Optužbama o tome da dobija novac, Vučić, tvrdi Džozef, otvara i vrata za pitanja o tome koga Beograd i Banja Luka plaćaju za uticaj i koje politike, odnosno koje „projekte guraju u Vašingtonu“.

„Konačno, klevetajući mene, Aleksandar Vučić je još jednom otkrio svoj karakter. ‘Nepristojan’ je učtiva srpska reč za Vučićevo razdražljivo ponašanje. Diplomate treba da poštuju kancelariju predsednika Srbije. Onaj ko je u njoj? Ne toliko“, dodao je ovaj profesor.

Svako se češe tamo gde ga svrbi’

Džozefu je u međuvremenu odgovorio ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić.

On kaže da su komentari ovog profesora „klevetnički i potpuno lažni“, odnosno:

„Veoma tanko prikriveni (ako i takav) napad ne samo na vladu ili pojedince, već na celu državu Srbiju“.

„E sada, što se tiče skrivenih motiva za koje tvrdite da ih nema, i navodnog odsustva pristrasnosti, molim vas da o tome prosudi obaveštena javnost. Kao poznavalac našeg kraja, siguran sam da ste upoznati sa izrekom: ‘Svako se češe tamo gde ga svrbi'“, poručio je Đurić.

On je ujedno Džozefu poželeo mnogo više objektivnosti i mnogo manje pristrasnosti u novoj 2023. godini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.