Osude rušenja nadgrobnih spomenika u Lipljanu, Kosovska policija i dalje istražuje slučaj

Lipljan groblje
FOTO: RTG

U noći između petka i subote, nepoznata lica polomili su, porušila i uništila više od dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu. Skrnavljenje pravoslavnih nadgrobnih spomenika snažno su osudili UNMIK, Kancelarija EU i misija OEBS na Kosovu, Kancelarija za KiM i Eparhija Raško – prizrenska i pozvali da se počinioci brzo privedu pravdi. Međutim, Kosovska policija još uvek nema informacije o mogućim počiniocima.

Uništene i porušene spomenike na pravoslavnom groblju u Lipljanu zatekli su Srbi iz ovog mesta koji su u subotu obilazili grobove svojih pokojnika. Policija je istog dana obavila uviđaj ali još uvek nisu uspeli da otkriju ko su lica koja su izvršila ovaj vandalski čin.

Uništeno više od dvadeset nadgrobnih spomenika u Lipljanu

Od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, ovo pravoslavno groblje više puta je bilo na meti vandala.

UNMIK, Kancelarija EU na Kosovu, OEBS: Počinioce privesti pravdi

“EU snažno osuđuje skrnavljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu tokom vikenda. Ovaj čin je uvreda ljudskog dostojanstva koji podriva poverenje među zajednicama. Očekujemo da će tekuće istrage dovesti do toga da se počinioci brzo privedu pravdi”, navela je ova misija na svom Tviter nalogu.

Reagovao je i UNMIK, poručivši da „takva nepromišljena dela na svetim mestima oživljavaju bolne uspomene kako za članove porodica tako i za zajednice“.

Pored toga ohrabrili su Kosovsku policiju da „osigura brzu istragu kako bi identifikovali počinioce i priveli ih pravdi“.

I Misija OEBS na Kosovu osudila je ovaj čin i pozvala lokalne lidere da apeluju protiv ovakvih radnji.

“Grobovi su sveti za porodice/zajednice i skrnavljenje izaziva bolna osećanja”, poručili su.

Pored međunarodnih misija, osude stižu i od Eparhije Raško – prizrenske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i organizacije Srpski nacionalni forum.

Eparhija Raško – prizrenska: Ovakvo ponašanje pokazuje odsustvo osnovnih civilicacionih normi

„Ovakvo ponašanje pokazuje odsustvo osnovnih civilizacionih normi i predstavlja težak udarac za srpski narod ovog kraja koji poslednjih dvadeset godina pokušava da opstane u teškim uslovima etničke i verske diskriminacije“, poručili su iz Eparhije Raško – prizrenske i apelovali na Kosovsku policiju da pronađe počinitelje ovog vandalskog napada.

Kancelarija za KiM: Neophodna jasna osuda i odlučna reakcija

Iz Kancelarije za KiM poručili su da “kultura rušenja i uništenja mora biti tretirana onako kako se tretira i u ostalim delovima Evrope – jasnom osudom i odlučnom reakcijom”.

“Da su bilo gde u Evropi u aktu šovinističke mržnje uništeni bilo čiji nadgrobni spomenici, to bi bila svetska vest, emitovana u prvim minutima informativnih emisija globalnih TV mreža, međutim Lipljan kao da nije u Evropi, a srpski pokojnici kao da nemaju pravo na miran počinak kao pokojnici drugih evropskih nacija”, navodi se u saopštenju.

“Ovaj strašan i svake osude vredan incident će eventualno biti zabeležen u nekom od brojnih međunarodnih izveštaja, i to verovatno samo u fusnoti ispod zaključka da na samoproglašenom Kosovu cvetaju mir, ljubav  i demokratija”, zaključuju iz kancelarije Vlade Srbije.

Organizacija Srpski nacionalni forum navela je da je ovo samo jedan u „dugačkom nizu“ slučajeva uperenih protiv Srba na Kosovu i Metohiji i upitala vlasti na Kosovu „šta će učiniti da jedanput nasilje nad Srbima prestane?“.

Trajković: Za sada, nažalost, samo tišina…

„Znate šta bi dalo nadu pomirenju? Kada bi uticajni kosovsko-albanski tviteraši, koji obično reaguju na svaki natpis srpskih tabloida, jasno osudili ovakvo puno puta ponovljeno nasilje protiv svojih hrišćanskih komšija. Za sada, nažalost, samo tišina…“, poručila je predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM, Rada Trajković na svom Tviter profilu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.