Uništeno više od dvadeset nadgrobnih spomenika u Lipljanu

Lipljan groblje
FOTO: RTG

U noći između petka i subote, nepoznate osobe polomile su, porušile i uništile više od dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu.

“Kada smo kao i svake subote izašli na groblje, imali smo šta da vidimo. Preko dvadeset spomenika je porušeno. Pozvali smo policiju, to smo jedino mogli, i evo i sami možete da vidite šta je ovde urađeno. Dešavalo se i ranije, rušili su spomenike koji su bliže putu. Ovog puta su ušli dublje u groblje, da se valjda ne vidi, ne primeti, i porušili su preko dvadeset spomen ploča, a na jednoj ploči su izvršili i nuždu”, rekao je za RTV Gračanica Jovica Mirić, predsednik srpske zajednice u Lipljanu.

Lipljan groblje
FOTO: RTG

Zoran Radić iz Lipljana sinoćne događaje tumači kao poruku da preostali Srbi nisu poželjni u ovom gradu.

“Sa velikim bolom i tugom su naši meštani dobili prvu informaciju da su uništena dva nadgrobna spomenika. Međutim, kada smo došli na lice mesta, videli smo da je više od dvadeset spomenika srušeno, polomljeno, uništeno. Šta mi preostali Srbi još možemo da očekujemo, ako im i naši mrtvi smetaju. Ovo je poruka da ne žele suživot sa nama, da nema budućnosti ovde za nas”, istakao je Zoran Radić, predstavnik Srba u opštini Lipljan.

Kosovska policija izvršila je uviđaj.

Od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, ovo pravoslavno groblje je više puta bilo na meti vandala.

Rušenje više od dvadeset nadgrobnih spomenika u Lipljanu u međuvremenu je osudila Kancelarija za KiM.

lipljan Groblje
FOTO: RTG

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.