Osmani ukinula Tačijeve ukaze o imenovanju 4 konzula, sin poslanika ispitanog u Specijalnom među njima

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani ukinula je večeras četiri ukaza koja je prethodno doneo Hašim Tači o imenovanju generalnih konzula, a među kojima je bio sin poslanika AAK Hadžija Šalje (Haxhi Shala), Fljakron (Flakron), koji je u istom mesecu, a samo malo pre imenovanja svog sina, saslušan u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.

Ukinuti su ukazi za kosovske konzule u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani, potvrdilo je predsedništvo Kosova.

Kada su u pitanju prva tri slučaja, Osmani je navela da se u skladu sa diplomatskom i konzularnom praksom, generalni konzuli ne imenuju u istom gradu u kojem se nalazi i ambasada, te da, štaviše, nije postojala ni saglasnost za njih iz zemalja domaćina.

Kada je u pitanju konzul za Albaniju, Osmani je ovu poziciju ukinula u skladu se, kako se navodi, predlogom kosovskog ministarstva spoljnih poslova a koji Tači prethodno nije ni razmotrio.

Da će ovo učiniti, Osmani je potvrdila još ranije danas, nakon što je Koha objavila nedavno vest da je Hašim Tači prethodno imenovao Fljakrona Šalju, sina poslanika AAK, Hadžija Šalje, za kosovskog generalnog konzula u Pragu. Detalj na koji je Koha u svom članku ukazala je taj da se to dogodilo pošto je Hadži Šalja, uoči glasanja za vladu Avdulaha Hotija 3. juna, „promenio mišljenje“, te uprkos najavi da će glasati „protiv“, ipak glasao „za“. Navodno su, prema najnovijem tekstu u Kohi večeras, u njegovu kuću 3. juna otišli lično Tači i Haradinaj kako bi ga ubedili u suprotno.

Međutim, kada je u pitanju „diplomatska konzularna karijera“ sina poslanika, ipak dva druga detalja privlače posebnu pažnju.

Predlog imenovanja Šalje za konzula na adresu Hašima Tačija stigao je naime od Ramuša Haradinaja, i to tek 28. septembra, da bi potom Tači Haradinajev predlog uvažio i realizovao ukazom od 20. oktobra ove godine kada je naložio kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova da preduzme korake za njegovo imenovanje.

Takođe, Tači je naložio imenovanje Šalje za konzula u istom mesecu kada je njegov otac Hadži Šalja zapravo saslušan u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.

Hadži Šalja, saopštio je 24. avgusta da je dobio poziv Specijalizovanog tužilaštva za saslušanje, a 8. oktobra je i saslušan u svojstvu osumnjičenog. Kako je objavio tada njegov prijatelj koji ga je u Hag i pratio, saslušanje je trajalo svega 15. minuta, a Šalja se branio ćutanjem.

U Hagu se sada nalazi sam Hašim Tači, kao jedan od četvorice osumnjičenih za sada za ratne zločine.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je u svom zahtevu za hapšenje i pritvaranje Tačija, sudiju za prethodni postupak upozorilo na to da su kosovski zvaničnici koristili službene pozicije kako bi uticali na potencijalne svedoke suda. Konkretno su naveli primere osuđenih ratnih zločinaca – Suljejmana Seljimija i Rustema Mustafe, koji su bili zaposleni kao savetnici kosovskog premijera, tada Ramuša Haradinaja, odnosno predsednika, Hašima Tačija, ali i izneli sumnje u nelegalne transfere Kancelarije za pomoć potencijalno okrivljenima koja je isplaćivala troškove svedocima koje je tužilaštvo već pokrivalo.

Da je bivši kosovski predsednik, Hašim Tači, vršio pritisak na svedoke da se u Hagu „brane ćutanjem“ svojevremeno je tvrdio i poslanik LVV, Redžep Seljimi, koji je sada na zajedničkoj optužnici za ratne zločine sa Tačijem. Seljimija je da je „pevao“ pred sudom okrivio i Ramuš Haradinaj, a reagujući na tu optužbu Seljimi je rekao da je „autor te laži“ Hašim Tači.

Kako je Tači uhapšen i transportovan u Hag, 5. novembra, imenovanje Fljakrona Šalje za konzula ostaje jedno od poslednjih kadrovskih rešenja u kosovskoj spoljnjoj službi koje je on potpisao.

Putem Fejsbuka se ranije danas oglasio i sam Fljakron Šalja, navodeći da je počastvovan što je „kao sin bivšeg vojnika UČK imao priliku da završi master akademske studije i postane doktorand” na VSE Univerzitetu u Češkoj, dok Koha večeras piše da su sva četiri imenovanja, kadrovski povezana sa vlašću, te da sam Fljaron Šalja nema dan radnog staža u službi spoljnih poslova.

Opširnije u: Tači zatražio da se sin saslušanog u Hagu imenuje za konzula u Pragu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.