Osmani: Tražimo međunarodne garancije za Asocijaciju i de fakto priznanje Srbije

Vjosa Osmani za glas Amerike iz Vašingtona
FOTO: Glas Amerike/Printscreen

Osmani: Tražimo međunarodne garancije za Asocijaciju i de fakto priznanje Srbije…

„Dali smo obećanje i Kosovo je ozbiljna zemlja. Kada preuzme međunarodnu obavezu, mora da je ispuni. Ali implementacija Asocijacije je u okviru procesa i taj proces je Osnovni sporazum“, kazala je kosovska predsednica Vjosa Osmani. Ona zahteva garancije međunarodnih partnera za sprovođenje obaveza, odnosno da Srbija istovremeno ispunjava svoje. „Na Kosovu je da preduzme korake za Asocijaciju, a na Srbiji je da preduzme korake ka de fakto priznanju“, poručila je.

Kosovo se ne odriče svojih obaveza preuzetih u dijalogu, kazala je Vjosa Osmani za Glas Amerike u Vašingtonu gde boravi povodom Samita NATO-a.

Priština traži da postoji „paralelna implementacija sporazuma postignutog u Briselu, poznatog kao Osnovni sporazum i Ohridski aneks, gde se nalaze obaveze za Kosovo, ali i obaveze jasne za Srbiju, koje u celini znače de fakto priznanje Republike Kosovo“, navela je.

Asocijacija za de fakto priznanje

Osmani se, međutim, još jednom požalila na Srbiju, optuživši je da ne ispunjava preuzete obaveze.

Sa druge strane, kada je reč o obavezama Kosova, ona poručuje:

„Naravno, na Kosovu je da preduzme korake za Asocijaciju, a na Srbiji je da preduzme korake ka de fakto priznanju. I jedno i drugo su u istom sporazumu. Ne možemo zanemariti članove od 1 do 6 i samo skočiti na član 7 i tražiti primenu samo jednog člana“.

Osmani čak tvrdi da „Kosovo ne kaže da se Asocijacija neće formirati“.

Sa druge strane, Osmani poručuje da „ne bi trebalo da se stvara utisak da ZSO pomaže Srbima na Kosovu“.

„U stvari, najnapredniji sistem manjinskih prava sada postoji u Republici Kosovo, sa sadašnjim Ustavom, zakonima Ahtisarijevog paketa i drugim zakonima koje smo usvojili kao rezultat sporazuma o dijalogu“, tvrdi Osmani.

Asocijacija ne daje prava građanima, već ih „šalje“ Vučiću

Ona ZSO vidi kao sredstvo kojim će se, kako tvrdi, smanjiti prava građana, i pojačati kontrola srpskog predsednika.

„Sa Asocijacijom, uveravam vas u jedno, samo se smanjuju prava građana i jača svojevrsna vlast nad njima, odnosno čelnicima Asocijacije, koje Vučić trenutno ima za cilj da kontroliše i od Kosova napravi nefukcionalnu državu. Dakle, Asocijacija ne daje veća prava građanima Srbima, već uzima više prava odozdo i šalje ih gore, što je u suprotnosti sa osnovnim principima Saveta Evrope, po kojima se osnažuju manjinske zajednice“, tvrdi Osmani.

Tvrdi i da su čak eminentni pravnici Saveta Evrope kazali da „to nije u skladu sa principima“ ove organizacije.

„Ipak, dali smo obećanje i Kosovo je ozbiljna zemlja. Kada preuzme međunarodnu obavezu, mora da je ispuni. Ali implementacija Asocijacije je u okviru procesa i taj proces je Osnovni sporazum“, naglašava Osmani.

Upitana, pod kojim okolnostima bi Kosovo započelo proces osnivanja ZSO, odnosno podnelo statut EU za ovo telo Ustavnom sudu, Osmani poručuje:

„Ustav Republike Kosovo i presude Ustavnog suda, posebno ona iz 2015. godine, razjasnili su proceduru. Dakle, mora postojati akt Vlade koji odobrava taj dokument i onda mogu da ga pošaljem Ustavnom sudu, ali ne bez takvog akta. To je bila praksa nakon 2018. godine“, navela je Osmani.

Formirati ZSO ali samo ako ne ugrožava Kosovo

Ona, međutim, „jasno“ poručuje:

„Formiranje Asocijacije ne znači da je Kosovo spremno na ustupke koji štete njegovoj funkcionalnosti, njegovim granicama, principu državne unitarnosti i principima koji su u sadašnjem Ustavu i presudi Ustavnog suda. Asocijacija se može stvoriti, ali samo u ovim granicama, bez ugrožavanja Kosova ili bezbednosti u regionu u budućnosti“, navela je Osmani.

Naglašava da bi Kosovo trebalo da bude spremno da ide napred „ako naši partneri ponude jasne bezbednosne garancije i garancije za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama uz priznanje“.

Zar to partneri nisu ponudili – upitana je Osmani.

„Do sada je bilo više ‘pokušaćemo’, videćemo, možda. Prvo završite pa ćemo onda razgovarati“, odgovara kosovska predsednica.

Konstatuje da je došlo vreme da „imamo zajednički plan sa saveznicima“.

„A kada kažem sa saveznicima – ovde je potrebna liderska uloga Sjedinjenih Američkih Država“, poručuje.

„Dakle, da sednemo zajedno sa našim partnerima, radimo ovo, onda dobijamo sigurnosne garancije od naših partnera, jer moramo osigurati da se ono što se dešava u Bosni nikada ne dogodi na Kosovu. Jer to ne samo da nije u interesu naših građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, već nije ni u interesu regionalnog mira i stabilnosti, a samim tim ni celog našeg kontinenta“, tvrdi Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.