Batut: Od početka epidemije u Srbiji registrovan 181 slučaj malih boginja

Batut: Od početka epidemije male boginje
FOTO: milleniummedic.rs

Od početka godine u Srbiji je registrovan ukupno 181 slučaj malih boginja – morbila, dok je u periodu od 1. do 7. jula registrovan 31 slučaj, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U saopštenju se navodi da je od slučajeva morbila registrovanih u julu, 23 na teritoriji Novog Pazara, šest na teritoriji Beograda i po jedan slučaj u Novom Sadu i Loznici.

„Na teritoriji grada Beograda registrovana su 94 slučaja morbila u okviru epidemije prijavljene 22. februara 2024. godine. Pored toga morbili su potvrđeni i kod dva deteta sa teritorije Republike Srpske. U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume ‘Torlak’ potvrđeno je 76 slučajeva, a 20 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je među obolelima u Beogradu, od početka epidemije, 28 dece mlađe od šest godina, od kojih je 25 nevakcinisano, dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Među obolelima od morbila u Beogradu je i 19 nevakcinisanih osoba uzrasta od šest do 25 godina, osam potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 41 osoba starija od 30 godina, od kojih je jedna potpuno vakcinisana sa dve doze vakcine protiv morbila, četiri su nepotpuno vakcinisane sa jednom dozom vakcine, jedna je nevakcinisana, a 35 je nepoznatog vakcinalnog statusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.