Osmani traži pomoć predsedsednika Nemačke za nova priznanja

Osmani nemački predsedni
FOTO: Kosovsko predsedništvo
Vest je ažurirana

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zatražila je od nemačkog predsednika podršku kako bi Kosovo došlo do novih priznanja, ali mu je i kazala da Kosovo neće podržati nijednu inicijativu o regionalnoj saradnji, poput „Otvorenog Balkana“ koja je paralelna sa Berlinskim procesom i podriva princip jednakog učešća članica Zapadnog Balkana.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani od juče boravi u Nemačkoj, gde se tokom prvog dana svoje posete, sastala sa predsednikom ove zemlje, Frank-Valter Štajnmajnerom.

Kako su naveli iz kosovskog predsedništva, Osmani je otputovala na poziv predsednika Nemačke i primljena je uz najveće počasti.

Osmani se zahvalila Štajnmajneru na podršci i izrazila svoju posvećenost produbljivanju odnosa.

Osim toga, Osmani je izrazila želju da Nemačka podrži Kosovo za nova priznanja, kao i članstva u međunarodnim organizacijama.

„Nemačka je podržala Kosovo u svim njegovim međunarodnim i evropskim integracionim težnjama: proces integracije u EU, članstvo u međunarodnim organizacijama i posebno lobiranje i podrška liberalizaciji viza. Potreban nam je snažan glas u našem zahtevu za liberalizaciju viznog režima, a nema boljeg glasa od Nemačke. Ispunili smo sve kriterijume za liberalizaciju. Očekujemo podršku Nemačke u ovom procesu”, naglasila je Osmani na sastanku sa Štajnmajerom.

I dok je Kurti iz Tirane, a nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom, govorio o tome da je Berlinski proces jedina inicijativa regionalne saradnje koju podržava Kosovo, istu poruku, nemačkom predsedniku prenela je i Osmani.

„Republika Kosovo ima za cilj unapređenje regionalne saradnje – u skladu sa akcionim planom uspostavljenim u Sofiji 2020 za stvaranje zajedničkog tržišta četiri osnovne slobode (slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala)“, naglasio je.

Sa druge strane, kako kaže, svaka druga ideja koja ima za cilj da bude paralelna sa proširenjem EU i Berlinskim procesom, podrivajući princip jednakog učešća država Zapadnog Balkana, neće imati podršku Republike Kosovo.

Vjosa Osmani je i danas govorila o „paralelnim inicijativama“, tj. Otvorenom Balkanu.

Iz Nemačke je poručila da je ova ideja čiji su inicijatori predsednik Srbije i premijeri Severne Makedonije i Albanije pokušaj zamene Berlinskog procesa, te je dodala da neće dozvoliti da se ona primeni.

Precizirala je da je ideja „Otvoreni Balkan“ opasna i da odlaže evropske integracije za region.

Istu poruku poslao je juče i kosovski premijer Aljbin Kurt, tako što je pružio svoju podršku Berlinskom procesu i ujedno ponovo odbio da se Kosovo priključi inicijativi Otvoreni Balkan, čiji su inicijatori predsednik Srbije i premijeri S. Makedonije i Albanije.

Osmani se ujedno osvrnula na dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi u Briselu, rekavši nemačkom predsedniku da bi on trebalo da rezultira uzajamnim priznanjem i, kako je kazala, očuvanem sadašnjeg ustavnog porekta i granica Kosova.

Kosovska predsednica je Štajnmajeru kazala da je Kosovo zainteresovano za uvećanje direktnih investicija Nemačke, kao i da je spremno da potpiše više sporazuma sa ovom zemljom u vezi sa transportom robe i vozila, ukidanjem dvostrukog oporezivanja i u vezi sa saradnjom po pitanju bezednosti.

Ujedno je najavila da se uskoro očekuje finalizacija bilateralnog Memoranduma o priznavanju vozačkih dozvola koje izdaje Kosovo.

Osmani nemački predsedni
FOTO: Kosovsko predsedništvo

Pred dolazak u Berlin, kosovska predsednice je govorila za nemački medij Zidojče Cajtung, kada je, kako prenosi ovaj list, „kategorički isključila“ mogućnost izmene ustava da bi se primenio sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i samo formiranje.

Najavljujući dolazak Osmani, ovaj liste je u tekstu naslovljenim „Misija nezavisnost“ pisao da „nova predsednica Kosova dolazi u posetu Nemačkoj kako bi zatražila podršku. Zato što Srbija drži šapu na mladoj državi. U pozadini, Rusija i EU se bore za uticaj na Zapadnom Balkanu“.

Više o tome u posebnim vestima:

Nemački mediji pred dolazak Vjose Osmani u Berlin: „Misija nezavisnost“

Osmani za nemački list „kategorički isključila“ mogućnost formiranja ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.