Kurti: Merkel nije tražila da se priključimo Otvorenom Balkanu; priprema se reciprocitet i tužba za genocid

Kurti tirana
FOTO: Koha

„Berlinski proces je okvir i put za integraciju Zapadnog Balkana u EU. Berlinski proces je dovoljno širok i dubok da nema drugih alternativa“, kazao je Kurti danas iz Tirane, govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan – čiji su inicijatori predsednik Srbije i albanski i severnomakedonski premijeri, a kojoj se on lično protivi. Nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Kurti je poručio da od njega niko nije tražio da se pridruži Otvorenom Balkanu.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Beogradu sa predsednikom Srbije, nemačka kancelarka, Angela Merkel, doputovala je jutros u Tiranu, gde se prvo sastala sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a potom i liderima zapadnobalkanske šestorke.

Nakon zajedničkog ručka, Merkel se odvojeno sastala sa premijerima Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Kosova.

Kurti se nakon ovog sastanka obratio javnosti gde je, kako prenose prištinski mediji, jasno stavio do znanja da Kosovo neće postati deo inicijative Otvoreni Balkan.

„Razlika između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana je u tome što za ovo drugo nemamo (članstvo u) EU. Republika Kosovo je nezavisna država za koju se svi moramo obavezati bez obzira na poziciju koju imamo i tražiti njeno priznanje i ne očekivati razumevanje od Srbije za nepriznavanje nezavisnosti Kosova“, kazao je Kurti iz Tirane, prenosi Koha.

Kurti je ujedno kazao da veruje da će se Berlinski proces nastaviti i nakon završetka mandata nemačke kancelarke, Angele Merkel.

Od nas nije zatraženo da se priključimo Otvorenom Balkanu

Kosvovski premijer je ujedno kazao da od Kosova nije zatraženo uključivanje u inicijativu Otvoreni Balkan, ali ida mu nije u interesu da se ujedini sa Srbijom koja ne priznaje Kosovo.

„Od nas nije zatraženo da se pridružimo Otvorenom Balkanu. Vlada Kosova je vlada suverene države. Ne smatramo našim interesom da se ujedinimo sa Srbijom koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Oni nisu vršili pritisak na Kosovo, već na Srbiju. Trebalo bi izvršiti pritisak na Srbiju koja negira zločine i ne priznaje nezavisnost Kosova“, rekao je Kurti, prenela Koha.

Rama: Kosovo pravi teorije zavere; Kurti: Ne znam o čemu priča

Upitan o komentarima premijera Albanije, Edija Rame, koji je danas ranije rekao da Kosovo pravi teoriju zavere kada je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan, Kurti je rekao da ne zna o čemu Rama priča.

Kako prenosi KosovaPress, Rama je danas kritikovao Kurtija kazavši da je trasa za Otvoreni Balkan popločana ali i da nema kontradiktornosti između ove inicijative i Berlinskog procesa, te da je Otvoreni Balkan samo mehanizam za njegovo ubrzanje.

Merkel: Dogovoreno da se radi na regionalnom tržištu

Za razliku od kosovskog premijera, nemačka kancelarka kazala je danas iz Tirane da podržava projekat zajedničkog tržišta, te da što više zemalja bude postalo deo njega, to će biti bolje za region.

Ona je nakon sastanka sa liderima Zapadnog Balkana podsetila da se nisu svi iz regiona pridružili ovoj inicijativi.

Međutim, kako prenosi KosovaPress, Merkel je kazala da je danas dogovoreno da se radi u ovom pravcu – „jer se Berlinski proces dodatno jača“.

Više o tome u posebnoj vesti.

Kurti tvrdi da je kazao Merkel da ne bi trebalo biti evropskih fondova bez evropskih vrednosti.

„Naglasio sam da su za naše zemlje neophodni elementi za trajni mir i dugoročnu stabilnost – vladavina prava koja deluje protiv korupcije i oligarhije, demokratizacija koja omogućava slobodne i nezavisne medije, suočavanje s prošlošću i reciprocitet manjinskih prava”, naglasio je kosovski premijer.

Reciprocitet prema Srbiji će biti uspostavljen, nema drugog načina

Kosovski premijer se danas osvrnuo i na obećanje koje je dao još od kada je preuzeo funkciju premijera – uvođenje reciprociteta prema Srbiji.

Kazao je da će ova mera biti uvedena, te da su pripreme i dalje u toku.

„Napisao sam pismo svim vladama EU i ne samo njima, navodeći kršenja koja Srbija čini. Čekam njihove odgovore i biće uspostavljen reciprocitet jer druge nema. Međutim, sa ministarkom Rozetom Hajdari i našom carinom spremamo se da to sprovedemo, jer nijedna vlada nije primenila reciprocitet. Kada sprovodimo reciprocitet, ne smemo da propadnemo“, rekao je Kurti.

Kurti: Srbija treba da promeni Ustav, a ne Kosovo

Govoreći o dijalogu koji se već godinama vodi u Briselu, Kurti je kritikovao svoje prethodnike zbog, kako je rekao, kompromisa bez rezultata na kraju.

„Moji prethodnici su pravili kompromise i gde je priznanje Srbije. Ispostavilo se da su kompromisi pogrešni. Srbija treba da promeni Ustav, a ne Kosovo“, istakao je Kurti.

Precizirao je da su sa njegove tačke gledišta, Srbija i Kosovo „dve zemlje koje vode dijalog o statusu odnosa u budućnosti“.

„Status Kosova nije sporan. Kosovo se ne može vratiti u vreme pre 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost“, kazao je.

O tužbi za genocid protiv Srbije: Prikupljamo dokumentaciju, potrebno je vreme

Danas je ujedno govorio o još jednom obećanju koje je dao kosovskoj javnosti pre više meseci – podizanju tužbe za genocid protiv Srbije.

Ponovio je da je reč o obimnom poslu za koji je potrebno dosta vremena, te da vlada prikuplja neophodan materijal.

„Mi se pripremamo za ovo, pripreme koje su odlične u smislu prikupljanja dokumentacije, tako da ne možemo to učiniti brzo“, precizirao je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.