Osmani: Srbija i Vučić igraju prema Putinovoj melodiji, zapad previše blag

Kosovska predsednica Vjosa Osmani smatra da je Zapad „previše blag prema Srbiji“, koju sa druge strane opisuje kao „ruski proksi“ koji igra prema „Putinovoj melodiji i scenariju“.

„Ujutru, Srbija puca na našu pograničnu policiju, a uveče, Vučić priča o miru. Ujutru spale granične prelaze, centralne kancelarije, popodne, on govori o miru. On zaista govori o miru, EU, ali nikad ne primeni razgovor. A dokaz je tako jasan u očima EU. On unese ogromno vojno naoružanje na Kosovo, naoruža manjinsku zajednicu na Kosovu, stvorio je finansije i politički gura ilegalne strukture koje su sada na crnoj listi Ministarstva finansija SAD, ljudi povezani sa međunarodnim kriminalom, ali uprkos svemu tome, još uvek EU veruje da je Vučić na evropskoj stazi“, kazala je Osmani danas u Potsdamu, na konferenciji o demokratiji i slobodi medija.

Sa druge strane, Kosovo je, tvrdi, selo za sto da razgovara sa Beogradom punih 12 godina. „Ne o statusu Kosova“, jer je on „rešen jednom i zauvek“.

„To je nepovratna realnost, već da govorimo o stanju naših bilateralnih odnosa kao dve nezavisne zemlje. Da raspravimo pitanja poput diploma, ličnih karata, priznavanja dokumenata“, kazala je Osmani.

Međutim, bez obzira na sve što je potpisano tokom ovih 12 godina, Srbija većinu toga nije primenila, smatra ona, dodajući:

„Sada pokušavamo da nateramo Srbiju da primeni to što je potpisala. Na primer, pitanje električne energije, ličnih karata, registarskih tablica, jer se Srbija sa tim sama složila da to prizna“.

Međutim, kada kosovske vlasti pokušaju da primene sporazume, nailaze na probleme.

„Pogodite koje – opet – oni doteraju tenkove na granice. Dođe ruski ambasador iz Beograda da blagoslovi te tenkove da mogu da napadnu Kosovo. Nedavno je prikazan dokumentarac na ruskoj državnoj televiziji u kome se ohrabruje Srbija da, kako oni kažu, povrati Kosovo ratom, zbog problema oko registarskih tablica automobila“, navela je dalje Osmani.

Zapad je previše blag prema Srbiji na sve to, potvrdila je pitanje bivšeg nemačkog diplomate Volfganga Išingera koji je moderirao razgovorom sa njom danas u Potsdamu.

Zapad se ponekad „zaglavi u onome što ovih dana nazivamo ’dvostranost’“, navela je Osmani objašnjavajući svoje kritike na račun odnosa zapada prema Srbiji.

„Pozivi ‘obema stranama’ za deeskalaciju, pozivi ‘obema stranama’ da se ne sukobljavaju, pozivi ‘obema stranama’ da učine ovo ili ono. Ono što se dešava na severu Kosova nije samo svađa između dve države. To što se dešava na severu Kosova treba da se sagleda u geopolitičkom kontekstu apsolutnog ruskog uticaja na Srbiju. To je nesreća za sve nas u regionu, da se naš sused pretvorio u ruski proksi i da sprovodi ruske namere da destabilizuje Zapadni Balkan, jer se destabilizacijom Zapadnog Balkana oni bore protiv sistema koji je zasnovan na vrednostima, a to su Evropska unija i NATO. Boreći se protiv nas, oni se bore protiv svih vas. To nije problem dve zemlje koje se spore oko ličnih karata“.

„Srbija igra na svaku melodiju koju Putin odsvira. Vučić igra po Putinovoj melodiji. To se dešava. On igra po Putinovom scenariju. I to je nesreća za sve nas jer tom vrstom tenzija ceo region vraća unazad“, dodala je.

Blag odnos zapada prema Srbiji vidi i uprkos činjenici da se u Srbiji nalaze „bezbrojne masovne grobnice“ za nevine žrtve širom bivše države, spominjući i danas da je Srbija na Kosovu „počinila genocid“.

„Nikada se nije izvinila i nikada nije isporučila pravdu žrtvama Miloševićevog režima, nikada distancirala sebe, čak ni danas, od Miloševićevih – počinjenih zločina, jer je predsednik Srbije nekada služio kao ministar propagande Miloševiću, tako da tu nema iznenađenja“, zaključila je kosovska predsednica

Šta je još govorila u: 

Osmani: Status Kosova nepovratno rešen, pokušavamo da nateramo Srbiju da primeni potpisano ali Zapad previše blag

Osmani tvrdi da Kosovo „nije slučaj secesije, već raspada bivše Jugoslavije“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.