Osmani: Sastanak Kurtija i Vučića moguć u julu

Kurti Vučić
FOTO: Preuzeto sa sandzacke.rs

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, izjavila je danas tokom zvanične posete Sloveniji, da bi tokom ovog meseca u Briselu u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, mogao biti održan sastanak na visokom političkom nivou – susret kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preneli su prištinski mediji.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za medije sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, između ostalog dodala i da je „Kosovo konstruktivno u dijalogu“.

„Verujem da će vrlo brzo tokom jula biti sastanak i na nivou lidera. Proces je nastavljen i bio je veoma dinamičan, ali je Кosovo pokazalo da je konstruktivno“, rekla je Osmani.

Da postoji mogućnost da se dvojica zvaničnika sastanu tokom ovog meseca u Briselu, prethodno je prošle nedelje nagovestio i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Najave sastanka na nivou lidera dolaze u jeku sukobljavanja u javnosti mišljenja prištinskih i beogradskih zvaničnika u vezi sa nedavnom odlukom kosovske vlade o preregistaciji vozila sa srpskih na RKS tablice i izdavanju privremenih potvrda umesto ličnih karata.

I dok je ova odluka za vlasti u Prištini samo uvođenje reciprociteta, za srpskog predsednika,novi potez kosovskih vlasti zapravo je nova pretnja i kršenje dijaloga, koji je, kako je opisao, „šuplja priča“. Tokom svoje „najoštrije“ konferencije za medije, saopštio je i da Albanci najkasnije do 1. septembra planiraju „opšti napad“ na Sever i to uz podršku Kvinte.

Sa druge strane, Kurti se sinoć u video poruci iz opštinskog centra za registraciju vozila u Prištini obratio na srpskom, sa potvrdom da će se od 1. avgusta do 30. septembra u tom, kao i u ostala 33 opštinska centra za registraciju, organizovati proces registracije vozila, a time i „prelaz sa ilegalnih tablica na one važeće prema zakonima naše države – tablice sa oznakom RKS“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.