Rat i Oluja na naslovnicama srpskih tabloida, ali i o preuzimanju srpskih škola…

U očekivanju alarmantne najave predsednika Srbije o Oluji i Bljesku Srba sa Severa do 1. oktobra, a potom i drugih vladinih zvaničnika, zaključno sa sinoćnjim nastupom srpske premijerke, da takve najave budu još dramatičnije – potrudili su se i tabloidi u Beogradu. 

Sve ono što je srpski predsednik Aleksandar Vučić poručio 29. juna na, kako je sam opisao, „najoštrijoj konferenciji za medije sa kojom će ući u istoriju“, već danima se nalazi na naslovnicama srpskih tabloida.

Poruke su tri: Sprema se Oluja, Kurti hoće rat, a Evropa podržava napad na Srbe, premda je Vučić u svom izvornom obraćanju koristio termin „Kvinta“.

Naslovnice su i dodatno intenzivirale svoje poruke, nakon dva spota koja su objavljena u subotu, odnosno nedelju uveče. Samoopredeljenje je objavilo spot u kojem je poručilo da je Aljbin Kurti za godinu i po dana uspeo u onom u čemu nije bivša kosovska vlast 20 godina: da integriše Sever. Dan kasnije je sam kosovski premijer objavio video poruku na srpskom građanima na Severu sa pozivom za registraciju vozila i olakšicama za to od 1. avgusta.

„Kurti priziva rat na Kosovu, Srbe naziva kriminalcima, preti integracijom“, konstatuje Srpski Telegraf danas.

„Kurti otvoreno preti: Pokoriću sve Srbe“, skratio je Informer, dok se Alo potrudio više:

„Zaustavite Kurtija, gura nas u krvoproliće. Zapad gluv i slep dok vođa Šiptara zaoštrava ratnohuškačku kampanju. Vođa Pokreta Samoopredeljenje objavio skandalozan spot u kojem Srbe sa Severa KiM naziva kriminalcima i banditima koje bi on najradije trajno proterao sa njihovih vekovnih ognjišta“.

Potrudio se i Objektiv kratkim naslovom i posebno poentiranim crvenim slovima za „rat“- „Kurti priziva RAT“, da bi potom objasnio u podnaslovu: „Najnovijim potezom premijer tzv. Kosova i lider Samoopredeljenja dokazao da sprema novu ‘Oluju’ za Srbe, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već upozoravao“.

U donekle blažem tonu Novosti pišu: „Kvinta udara na evropsku petorku da prizna Kosovo“, a u podnaslovima objašnjavaju da je Grčka pod najvećim pritiskom kao „slaba karika“, dok pokrovitelji Prištine „hoće da je uguraju u UN i NATO“.

Ovakvi naslovi uz odmor u nedelju traju već nekoliko dana. U subotu i petak u prvi plan isturene su poruke, koje je i sam predsednik Vučić nekoliko puta ponovio u svom prošlonedeljnom obraćanju – optužbe na račun Kvinte kao saučesnika Albancima u nameri da se Srbi proteraju.

„EU pali Kosovo“, pisale su u petak Vesti.

„Britanski specijalci uveliko obučavaju ROSU i KBS i prave planove za napad na goloruki narod. Plan je da se tokom oktobra krene u masovno oduzimanje vozila koja nemaju RKS tablice, da se inscenira ranjavanje šiptarskih policajaca što bi onda bio povod za opšti napad“, piše Informer istog dana, a sutradan je nastavio:

„Evropa podržava napad na Srbe“ uz Kurtijevu i NATO fotografiju, uz dodatak: „Brisel znao za Kurtijev opasni plan, EU saučesnik Prištine“.

„Kurtijev cilj da počisti Srbe“, zaključuje u subotu Objektiv.

Posle nedeljnog odmora od Kosova, nastavilo se danas.

U toku dana stigla je i najava, doduše kosovske predsednice Vjose Osmani, o „mogućem“ susretu Aleksandra Vučiča i Aljbina Kurtija ovog meseca.

Naslovi za sutra – mapa puta narednih meseci?

Stigle su i najave za sutrašnje naslove. One su raznovrsnije na naslovnicama tabloida, u odnosu na gotovo identične poruke prethodnih dana. Na njima se sada saznaju i nove informacije o intenziviranju najava za rat, ali i za druge „podle“ radnje:

„Zabraniće Srbima da se vrate sa letovanja“, saznaje Informer, i objašnjava:

„Srbima sa Kosova hoće da zabrane da se posle 15. jula vraćaju sa odmora sve dok ne potpišu da se odriču srpskih registracija i da uzmu ‘RKS’ tablice!?!“

„Novi podli plan Prištine: Hoće Srbiji da prilepe i zločine OVK“, saznaju Novosti, a zapravo pišu o više puta najavljenoj zajedničkoj deklaraciji o nestalima, koju je do nedavno najavljivao srpski predsednik, kao praktično finalizovanu.

„U sporazum za onima o kojima se traga, žele da ubace termin ‘prinudno nestali’. To znači da je za zlodela odgovorna država a ne teroristička organizacija“, daje detalje ova novina.

„Diplomatski skandal na dan nezavisnosti SAD: Kurti primitivac, umesto da čestita praznik, opanjkava Srbe kod Bajdena“, ima saznanja Srpski Telegraf.

„Novi napad iz Prištine: MUČKI Kurti se neće zaustaviti. Posle tablica prelazi na otimanje srpskih škola“, deo je naslovnice Kurira.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.