Osmani sa zvaničnicima sa zapada: „Srbija i Rusija destabilizuju region“, vakcinama uslovljavaju afričke zemlje

Vjosa Osmani Kanada
FOTO: Kosovsko predsedništvo

Vest je ažurirana

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani još od petka boravi u Kanadi. U pratnji kosovske ministarke spoljnih poslova, Donike Gervale i ministra odbrane, Armenda Mehaja prisustvovala je međunarodnom forumu bezbednosti i ujedno se sastajala sa američkim, nemačkim i kanadskim zvaničnicima. Ono što povezuje sve ove događaje je to da je Osmani tokom razgovora optuživala Srbiju i Rusiju da destabilizuju region, a za Kosovo govorila da je „konstruktivna strana“. Ujedno je na forumu optužila Beograd da je uslovio pojedine afričke zemlje da ne priznaju nezavisnost Kosova tako što im je nudio ruske vakcine protiv koronavirusa, što je u međuvremenu demantovao srpski ministar unutrašnjih poslova.

Osmani se juče na marginama Međunarodnog foruma bezbednosti u Halifaksu sastala sa delegacijom američkog Senata koju su činili senatori Džen Šahen, Džoni Ernst, Kris Kuns, i Džejms Risk.

Zahvalla im se na podršci SAD-a Kosovu, te istakla da su odnosi sa ovom „prijateljskom državom egzistencijalni i strateški“, ali i da je Kosovo „uspešan primer američke podrške“.

Osvrnula se na reforme koje sprovodi Kosovo, ali je ujedno iskoristila priliku da optuži Srbiju za destabilizaciju regiona uz pomoć Rusije.

„Predsednica je istakla da je podstrekivački diskurs iz Srbije izvor destabilizacije u regionu, kao i ruske tendencije za širenje negativnog uticaja u regionu. Ona je istakla da taj uticaj teži da poništi dostignuća SAD-a, EU i NATO-a u regionu u vezi sa mirom, stabilnošću, demokratijom i vladavinom prava“, saopštili su iz kosovskog predsedništva.

Senatori su potvrdili snažno partnerstvo Kosova i Amerike, poručuju iz kabineta Vjose Osmani.

Osmani se u Kanadi prethodno sastala i sa delegacijom nemačkih poslanika kojima je takođe rekla da su odnosi Kosova sa zemljom koju predstavljaju dobri, pa čak i sjajni, te da je Nemačka strateški partner Kosova.

Osmani takođe smatra da je Kosovu neophodna podrška Nemačke i u budućnosti, a posebno na evropskom putu, kao i tokom prijavljivanja za učlanjenje u međunarodnim organizacijama.

Osmani se nemačkim poslanicima takođe požalila na zvanični Beograd.

„Osmani je istakla da je Kosovo konstruktivno u dijalogu sa Srbijom, i pomenula je podstrekivački diskurs, kao i prostiranje ruskog uticaja na Balkanu, kako bi se ovaj region destabilizovao“, naveli su iz kosovskog predsedništva.

Kosovska predsednica je kazala da upravo zbog toga dijalog sa Beogradom mora da se okonča uzajamnim priznanjem, ali i da Kosovo neće biti deo „nikakvog regionalnog organizovanja, u kojem neće biti tretirano kao jednako“.

Osmani je prethodno na Međunarodnom forumu bezbednosti Halifax govorila o izazovima sa kojima se Kosovo suočavalo tokom pandemije, kao i u oblasti bezbednosti.

Ukazala je na neophodnost saradnje zemalja s ciljem zajedničke borbe sa pandemijom, te da, kako bi saradnja funkcionisala, zemlje moraju da se slože o zajedničkim pravilima i jačanju međunarodnih institucija putem nadzora.

Osmani je i na ovom forumu govorila o Rusiji u negativnom kontekstu.

„Štaviše, ona je istakla rizik od zlonamernog uticaja Rusije, koja podržava autokratske režime, destabilizuje razne regione u svetu, obuhvatajući i Zapadni Balkan i putem finansiranja dezinformišućih kampanji utiče na smanjenje građanskog poverenja u institucije“, prenose iz njenog kabineta.

Iako se bližimo kraju 2021. godine, Osmani je za poteškoće u suočavanju sa pandemijom na Kosovu okrivila „krhki zdravstveni sistem nasleđen iz 90-tih godina“.

Osvrnula se i na to da se kasno krenulo sa vakcinacijom, ali i kazala da je Kosovo u međuvremenu zabeležilo napredak, te da je sada lider po vakcinaciji u odnosu na broj stanovnika.

Osmani: Beograd slao Africi vakcine da ne priznaju Kosovo; Vulin: To je laž

Ona je, na istom ovom forumu, optužila Beograd da je uslovio pojedine afričke zemlje da ne priznaju nezavisnost Kosova tako što im je nudio ruske vakcine protiv koronavirusa, u vreme kada su se suočavale sa nestašicom vakcina, preneo je Kljan Kosova.

„Rusija je poslala mnogo ruskih vakcina u Srbiju. Srbija je zainteresovana da se bori protiv nezavisnosti Kosova, a mnoge zemlje u Africi nisu imale vakcine. Srbija je iskoristila ruske vakcine tako što ih je poslala u nekoliko zemalja u Africi, poručivši im da će im dati vakcine ako ne priznaju Kosovo“, kazala je Osmani.

Tvrdi da iz Beograda kažu da je takav potez uspeo, ali i dodaje da Priština nije dobila zvanično saopštenje nijedne od tih afričkih država.

„Ovo je učinilo da zemlje sa autokratskim režimima poput Rusije i Srbije izgledaju dobro, jer su mnoge zemlje kojima je zaista bila potrebna pomoć, kao što su neke zemlje u Africi i Aziji, pokušavale da nabave dovoljno vakcina“, navela je Osmani.

Navodi Osmani nisu ostali bez odgovora i demanta Srbije. Oglasio se ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, koji je kazao da je Srbija pomogla svakom kome je u borbi sa koronavirusom bila potrebna pomoć i da nema tog pojedinca, teritorije ili države koju je uslovila, preneo je Tanjug.

Podsetio je Osmani da je Srbija vakcine poklanjala čitavom regionu, uključujući i Severnu Makedoniju i Crnu Goru koje su priznale Kosovo, naznačivši još jednom da ih nije uslovljavala.

Kosovsku predsednicu je takođe podsetio da je zvanični Beograd poslao testove za koronu Prištini, uz još jednu naznaku da nije bilo uslovljavanja, „baš kao što je dala nesmetan prolaz vakcinama i medicinskoj opremi za Prištinu, uprkos nepotpunim i netačnim carinskim dokumentima“, kazao je Vulin.

Takođe je naznačio da su hiljade Albanaca koji nisu mogli da se vakcinišu „zbog nesposobnosti i nezainteresovanosti vlasti u Prištini“ dolazili u Bujanovac, Preševo, Vranje kako bi se vakcinisali besplatno.

„Treba imati stomak kao Vjosa Osmani, pa moći progutati i izgovoriti o Srbiji tako veliku laž“, naveo je u saopštenju Vulin.

Vulinovu izjavu potom je prokomentarisao šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Valja (Blerim Vela).

Kaže da Vulin „nastavlja da laže koristeći govor mržnje“.

„Srbija je namamila afričke zemlje i Bliski istok donacijama vakcina da ne priznaju Kosovo“, kazao je Velja, objavivši ujedno link sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Srbije o donaciji vakcina Ugandi.

Osmani odlikovala kanadske oružane snage zbog „doprinosa 1999. godine“

Osmani je tokom prvog dana posete Kanadi odlikovala Oružane snage ove zemlje Predsedničkom vojnom medaljom zbog njihovog doprinosa u okviru NATO snaga 1999. godine, kao i zbog službe na Kosovu od tada pa sve do danas.

Takođe je iskoristila priliku da se požali ministru odbrane ove zemlje na Rusiju i Srbiju.

Govorila je o „negativnim tendencijama ruskog uticaja u regionu Balkana, potencirajući mogućnosti destabilizacije“ i „huškačkoj retorici i postupcima srpske države“, naznačili su iz kosovskog predsedništva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.