U Svetim Arhangelima svečano obeležen Aranđelovdan

Foto: Radio Goraždevac

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihaila – Aranđelovdan.

Liturgiju je služio arhimandrit Stefan iguman manastira Zočište, uz saslušenje igumana manastira Tušimlje Ilije, igumana manastira Svetih Arhangela Mihajla i sabraće manastira, profesora Prizrenske bogoslovije jeromonaha Isidora i Nikite

Arhistratige nebeske Mihajla, Gavrila i ostale vojvode nebeske bi trebalo prizivati u molitvi na svakom mestu, u svakom mestu i vremenu, jer su oni puni ljubavi rekao je u besedi arhimandrit Stefan.

„Moleći se njima, da oni uznesu svoje molitve i naše molitve, koje mi usmeravamo prema Bogu, oni ih prinose i kadeći ih stavljaju pred Boga, da bi gospod čuo molitve nas grešnih i nedostojnih. Zato su mnogi hramovi i manastiri posvećeni njima. Danas se na mnogim mestima razleže pesma pohvale nebeskim silama, pa eto i ovde gde je i ovaj vaskrsli manastir njihovim molitvama ponovo propojao i okuplja svakog čoveka dobre volje da proslavi nebeske ugodnike arhistratige Mihajla, Gavrila i ostale nebeske sile“, rekao je u besedi arhimandrit Stefan.

Kazao je da je Gospod milostiv i da daje ljudima ono što žele po izboru srca.

„Onaj koji ovde nije poverovao u reči Svetoga pisma, neće ni kada neko vaskrsne iz mrtvih i dođe da mu poveruje u istinitost reči Svetoga pisma, u istinitost postojanja Boga. Mi jadni ako i ne verujemo u Boga, to ne znači da ukidamo postojanje Boga. On postoji i zato je potrebno da svako od nas prinese ovde pokajanje za života, na bilo kom mestu u bilo koje vreme. Mi hrišćani treba da se kajemo, a onda i da činimo dobro, ne bi li smo bili svetlost ovoga sveta, a ne da se sabražavamo ovome svetu koji uopšte nije hrišćanski i koji uopšte nije na spasenje. Ako se mi krećemo stazama ovoga sveta koje vode u propast umesto da odaberemo put hrišćanski uski, strimi koji vodi u carstvo nebesko“, rekao je u besedi arhimandrit Stefan.

Za pevnicom su bili profesori i učenici Prizrenske bogoslovije u prisustvu vernika iz različitih krajeva. Osveštan je i prelomljen slavski kolač koji je prinela bratija manastira.

Po završetku je služen pomen na grobu Cara Dušana.

Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.