Osmani produžila tehnički mandat EULEX-u; Mandat nepromenjen ali do kraja 2022, Kancelarija EU preuzima obezbeđivanje podrške dijalogu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani putem pisma obavestila je visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja o nastavku mandata EULEX-u na još godinu dana.

Osmani je u pismu navela da će EULEX imati tehnički mandat, bez izvršne snage, koji je zasnovan samo na praćenju, mentorstvu i davanju saveta, na osnovu razmene pisama iz 2018. godine i zahteva koje je podnela predsednica Osmani u pismu poslatom 14. juna.

Međutim, kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednice Kosova, mandat EULEX-u može se produžiti na još godinu dana „ukoliko Osmani pozitivno oceni rad ove misije“.

Nastojanja u prošlosti da EULEX ode sa Kosova

Bilo je više pokušaja kosovskih vlasti u prošlosti da EULEX okonča svoju misiju. Tako je nekadašnji kosovski predsednik Hašim Tači prošle godine odbio da produži mandat ovoj misiji, da bi potom sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Boreljom, preko razmene pisama ipak dogovorili jednogodišnje produženje mandata misije EULEX-a koje je prethodilo najnovijem produžetku.

Tada su zvaničnici iz Brisela za Koha Ditore podsetili na to da je ova misija, međutim, međunarodnog karaktera, osnovana u okviru Rezolucije 1244 i dokumenata Evropskog saveta koji su usvojeni pre 2008, te da im dozvola kosovskih vlasti stoga nije potrebna, premda bi, kako su i tada poručili, za Kosovo „bilo dobro da EULEX-u da dobrodošlicu ponovnom razmenom pisama“.

Na osnovu zahteva i potreba koje su identifikovale kosovske institucije, Osmani predlaže da institucije EU „pružaju ekspertizu, savetodavne usluge, kao i finansijsku pomoć u pitanjima koja imaju veze sa reformama u pravdi“ navodi se saopštenju.

Osmani je pozvala EULEX da tehnički i u obliku davanja saveta podrži pitanja koja proizilaze iz Istambulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Kosovske institucije posvećene su, kako Osmani potvrđuje, garantovanju vladavine reda i zakona, ispunjenju obaveza koje proizilaze iz SSP-a i daljem unapređenju saradnje između Kosova i Evropske unije.

Lakana: Mandat EULEX-a nepomenjen ali do kraja 2022, kancelarija EU od EULEX-a preuzima obezbeđivanje podrške dijalogu

U pojašnjenju za KoSSev, o karakteru misije EULEX, to jest, da li se radi o misiji sa međunarodnim mandatom, odnosno toga da li im domaće vlasti daju dozvolu za produžetak misije, portparolka Joana Lakana (Ioanna Lachana) navela je da je Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu (EULEX) „civilna misija u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (ZBOP) Evropske unije“, podsetivši na to da je Savet Evropske unije 3. juna produžio mandat EULEX-u.

„Koji ostaje isti kao i prethodni, sa izuzetkom da zadatak pružanja operativne podrške Dijalogu kojim posreduje EU, EULEX treba da prenese na Kancelariju Evropske unije na Kosovu do 31. decembra 2022“, navela je Lakana.

Istovremeno je naglasila i ona da je Osmani u ponedeljak objavila pismo koje je 14. juna poslala Borelju, potvrđujući da je „Misija dobrodošla da nastavi da radi na Kosovu u skladu sa svojim mandatom i precizirajući pitanja vladavine prava i prioritete ka kojima  EULEX treba da usmeri svoj rad i angažovanje, a prema kosovskim vlastima“.

„Nastavićemo da naporno radimo na ispunjavanju svog mandata kao podrške kosovskim institucijama vladavini prava i njihovim naporima da pravosudni sistem učine dostupnim svima i pouzdanom za širu javnost. Imamo snažno partnerstvo u vezi sa pitanjem pravde još od 2008. godine, što je u interesu Kosova, kao i Evropske unije i njenih država članica“, naglasila je Lakana u pisanoj izjavi za KoSSev.

Početkom juna ove godine Savet Evropske unije odlučio je da produži mandat misiji EULEX-a do 14. juna 2023. godine, ali i prenese zadatak operativne podrške dijalogu pod okriljem EU do kraja 2022.

Savet EU je poslednji put produžio mandat EULEX-u 11. juna 2020. godine, a do 14. juna ove godine. Tadašnji kosovski predsednik, Hašim Tači i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, tada su dogovorili o jednogodišnjem tehničkom produžetku mandata razmenom pisama.

Prethodna razmena pisama izvršena je juna 2018. godine sa tadašnjom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini.

Prema mandatu izmenjenom 2018., EULEX Kosovo je u skraćenom mandatu imao i zaduženje da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova.

U praksi to je značilo da je misija EULEX pružala podršku istragama Kancelarije specijalizovanog tužilaštva, što se sastojalo iz uručivanja poziva za saslušanje, ali i organizovanja saslušanja na teritoriji Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.