Tačijev kabinet: Produžen mandat EULEX-a do 14. juna naredne godine

Hašim Tači i Žosep Borel
Foto: KoSSev

Kosovski predsednik Hašim Tači i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, danas su razmenom pisama dogovorili jednogodišnje produženje mandata misije EULEX-a.

Pre samo nešto više od dve nedelje iz Kabineta kosovskog predsednika saopšteno je da mandat koji je istekao neće biti produžen, međutim, danas stiže obaveštenje da je dogovoreno tehničko produženje nakon što je pandemija koronavirusa sprečila pregovore o budućnosti mandata EULEX-a.

U razmeni pisama, Tači je rekao „da bi se osigurao kontinuitet misije vladavine prava Evropske unije na Kosovu tokom trajanja vanrednih okolnosti, Kosovo pristaje na tehničko proširenje EULEX-a, najkasnije do 14. juna 2021., što je Borel u svom odgovoru prihvatio“, navodi se u saopštenju predsedničkog Kabineta.

Usled nemogućnosti održavanja sastanaka, predstavnici EU zatražili su od nacionalnih vlasti razumevanje za jednogodišnje tehičko produženje trenutnih mandata.

Do poslednje razmene pisama došlo je juna 2018. godne sa tadašnjom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, a mandat je shodno tom pismu trebao da traje do 14. juna ove godine.

Kako su za dopisnika Koha Ditore objasnili zvaničnici iz Brisela, zbog činjenice da je EULEX osnovan u okviru Rezolucije 1244 i dokumenata Evropskog saveta koji su usvojeni pre nego je Kosovo proglasilo nezavisnost, ova misija ima status međunarodne misije.

Za Kosovo bi bilo dobro da EULEX-u da dobrodošlicu ponovnom razmenom pisama, ali to ovoj misiji nije neophodno za funkcionisanje, rekli su neimenovani sagovornici iz EU dopisniku Kohe, Augustinu Paljokaju, kada je Tači najavio da neće doći do nove razmene pisama.

Do razmene pisama je ipak došlo, i to dva dana pre nego što će Tači otputovati u Hag na poziv Kancelarije specijalizovanog tužioca koja je protiv njega i Kadrija Veseljija podnela optužnicu za ratne zločine.

Prema mandatu izmenjenom 2018., EULEX Kosovo je u skraćenom mandatu imao i zaduženje da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova.

U praksi to je značilo da je misija EULEX pružala podršku istragama Kancelarije specijalizovanog tužilaštva, što se sastojalo iz uručivanja poziva za saslušanje, ali i organizovanja saslušanja na teritoriji Kosova.

Povezani članci:

EULEX: Naš mandat garantovan međunarodnim dokumentimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.