Produžena misija EULEX-a do 2023.

Savet Evropske unije odlučio je početkom juna ove godine da produži mandat misiji EULEX-a do 14. juna 2023. godine, ali i prenese zadatak operativne podrške dijalogu pod okriljem EU do kraja 2022.

Pre donošenja odluke Saveta EU, a u kontekstu strateške revizije misije EULEX-a, svoju odluku o ovoj doneo je Politički bezbednosni odbor (PBO).

Ovaj odbor se saglasio da mandat EULEX-u treba da se produži do 14. juna 2023. a zadatak prenosa operativne podrške dijalogu pod okriljem EU – da se prenese Kancelariji Evropske unije na Kosovu do 31. decembra 2022. godine, navodi se u Službenom glasniku EU.

U odluci se ujedno precizira da se „ništa ne treba shvatiti kao prejudiciranje nezavisnosti i autonomije sudija i tužilaca aktivnih u sudskim postupcima u kontekstu EULEX-a“.

Ovu odluku potvrdio je potom i Savet EU, koji je ujedno odredio budžet misiji za period od 15. juna ove godine do 14. juna 2023.

Referentni finansijski iznos namenjen pokrivanju troškova EULEX-a iznosiće 173.693.683.

Od ukupnog iznosa, za troškove sprovođenja mandata EULEX-a biće izdvojeno 57.900.000, dok će ostatak novca, 115.793.683 evra biti raspoređen za pokrivanje podrške s ciljem premeštanja sudskih postupaka u državama članicama EU, dodaje se u odluci bez daljeg preciziranja.

Navodi se i da će o finansijskom referentnom iznosu za naredni period za EULEX odlučiti Savet EU.

Savet EU je poslednji put produžio mandat EULEX-u 11. juna 2020. godine, a do 14. juna ove godine. Tadašnji kosovski predsednik, Hašim Tači i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, tada su dogovorili o jednogodišnjem tehničkom produžetku mandata razmenom pisama.

U razmeni pisama, Tači je rekao „da bi se osigurao kontinuitet misije vladavine prava Evropske unije na Kosovu tokom trajanja vanrednih okolnosti, Kosovo pristaje na tehničko proširenje EULEX-a, najkasnije do 14. juna 2021., što je Borelj u svom odgovoru prihvatio“, poručeno je u tadašnjem saopštenju predsedničkog Kabineta.

Kako su još ranije kazali iz Brisela za Koha Ditore, sama razmena pisama nije neophodna za funkcionisanje misije.

Prethodna razmena pisama izvršena je juna 2018. godine sa tadašnjom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini.

Prema mandatu izmenjenom 2018., EULEX Kosovo je u skraćenom mandatu imao i zaduženje da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova.

U praksi to je značilo da je misija EULEX pružala podršku istragama Kancelarije specijalizovanog tužilaštva, što se sastojalo iz uručivanja poziva za saslušanje, ali i organizovanja saslušanja na teritoriji Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.