Carina: Zadržano gotovo 55.000 neprijavljenih evra stranim državljanima koji su putovali ka KiM

Srpski carinici, u saradnji sa policijom, otkrili su i sprečili tokom vikenda dva devizna prekršaja na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci i čija ukupna vrednost dostiže sumu od gotovo 55.000 evra.

Prvi slučaj otkriven je na ulazu prelaza Horgoš, kada je tri sata po ponoći na red za kontrolu pristigao audi SQ8, nemačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 48-godišnji nemački državljanin albanske nacionalnosti.

On je u društvu supruge putovao ka KiM-u, a na uobičajeno pitanje službenika, da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, odgovorili su da sa sobom nose samo lične stvari, poručuju iz Uprave carina Srbije.

Međutim, detaljnijim pregledom, kako se navodi u saopštenju, utvrđeno je da se u zajedničkoj putnoj torbi nalazi čak 53.670 evra koje putnici nisu prijavili, pa im je vraćeno po 10.000 evra što je suma koja ne podleže prijavljivanju, a 33.670 evra je privremeno zadržano.

Tri sata kasnije, na ulaz graničnog prelaza Batrovci, pristigao je BMW X6 danskih registarskih oznaka, kojim je upravljao danski državljanin albanske nacionalnosti, takođe putujući u društvu supruge ka KiM-u, navodi se u saopštenju.

I ovaj putnik je tvrdio da sa sobom nosi samo lični prtljag, a da on i supruga zajedno kod sebe imaju 9.500 evra u gotovini.

Ubrzo su carinici detaljnom kontrolom vozila utvrdili da to nije tačno, jer su iza vozačevog sedišta zatekli torbu za laptop punu neprijavljenih deviza.

Umesto laptopa u torbi se nalazilo preko 11.000 evra i gotovo 215.000 danskih kruna, dodaje se.

Supružnicima je vraćen dozvoljeni iznos u protivvrednosti od po 10.000 evra, dok je 151.600 danskih kruna privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.