Osmani smenjena sa mesta potpredsednice: „Vidimo se u izbornoj trci“

Ljutfi Haziri, Isa Mustafa, Vjosa Osmani
Foto: RTK2
22:40 – Osmani onima koji su glasali za razrešenje „videćemo se u izbornoj trci“

Vjosa Osmani smenjena je sa pozicije potpredsednika LDK i člana predsedništva ove stranke. Onima koji su glasali za njeno razrešenje poručuje: „Vidimo se uskoro u izbornoj trci… videćemo ko će pobediti kada izađemo pred građane“.

U objavi na Fejsbuku zahvalila se onima koji nisu glasali za njeno razrešenje, i na taj način „postali deo ove političke diferencijacije“.

Poručuje da je u politici neophodno da se ponekad „plati cena kako bi se zadržala principijelnost“.

Kao razlog za smenu vidi to što je rekla da nikada neće sarađivati sa korumpiranim ljudima i da neće podržati ‘trgovce granicama i suverenitetom’.

„Rekla sam da ćemo tražiti jednakost kroz reciprocitet i tako je ostalo; Rekla sam da nećemo raditi ni za koga i tako je i ostalo. Dakle, razlikovala sam se i otpuštena sam jer sam držala reč“, piše Osmani.

Sa druge strane, kaže da se od drugih razlikovala i po tome što je žena, te da u prošlosti nijedan potpredsednik, čak onaj i koji se protivio odlukama stranke, nije bio smenjen.

Avdulah Hoti izabran za potpredsednika stranke

Prema saopštenju LDK, Osmani je razrešena sa 70 od 95 glasova „Za“, 16 protiv, 9 članova Glavnog odbora je bilo uzdržano, dok 28 nije glasalo.

Lider LDK, Isa Mustafa, saopštio je da je na osnovu broja glasova Avdulah Hoti izabran za potpredsednika LDK, dok je Osmani razrešena sa ove pozicije i pozicije člana predsedništva stranke.

21:21 – Avduli potvrdio razrešenje Osmani

Glavni odbor LDK, odlučio je elektronskim putem da razreši potpredsednicu stranke, Vjosu Osmani, potvrdio je poslanik LDK, Hadži Avduli, u objavi na Fejsbuku. Zvanične potvrde iz ove stranke za sada nema.

Poslanik Avduli, izneo je sumnje povodom elektronskog glasanja, rekavši da je na taj način moglo da dođe do manipulacije rezultata. Uputio je zahtev da se odluka donese „u skladu sa demokratskim pravilima“.

„Skandalozna odluka za navodno razrešenje preko e-maila, Vjose Osmani, od strane rukovodećih organa LDK-a, inicirano od strane ljudi bez građanskog legitimiteta, predstavlja samo jednu Internet manipulaciju i ništa više“, poručio je Avduli.

Avduli je i pre glasanja koje je bilo zakazano za 19:00 saopštio javno da neće glasati za predlog o razrešenju Osmani..

Predlog za razrešenje Osmani uputio je Glavnom odboru LDK, lider ove stranke, Isa Mustafa, navodeći da se Osmani protivila stavu stranke, time što je odbila da glasa za rušenje vlade Aljbina Kurtija i ujedno odbila da glasa za formiranje nove vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.

Mustafa je ujedno predložio Glavnom odboru stranke da funkciju Osmani preuzme kosovski premijer, Avdulah Hoti.

18:35 – Pojedini zvaničnici LDK protiv Mustafinog zahteva

Zahtev lidera LDK, Ise Mustafe, upućen Glavnom odboru ove stranke, za smenu Vjose Osmani sa mesta potpredsednice i člana predsedništva LDK izazvao je burne reakcije i negodovanja pojedinih članova partije.

Gradonačelnik Vučitrna, Džafer Tahiri, izjasnio se protiv predloga za razrešenje Vjose Osmani sa mesta zamenika predsednika LDK, opisavši zahtev lidera LDK, kao „najgori trenutak u istoriji stranke“.

„Demokratska liga Ibrahima Rugove, nije praktikovala da isljučuje sopstveni narod, još manje svog potpredsednika, prvu ženu kandidatkinju za premijera zbog različitog mišljenja. Dr Vjosa Osmani branila je principe za koje je dobila poverenje birača LDK“, poručio je.

„Danas, kao član Centralnog komiteta LDK, gradonačelnik Vučitrna i potpredsednik ogranka LDK u Vučitrnu, ne mogu da podržim isključenje Vjose Osmani. Stoga sam upravo glasao ‘NE’, saopštio je Tahiri.

Dodaje da će se LDK „vratiti svojoj genezi, zajedno sa Osmani i onima u LDK koji se zalažu za slobodu mišljenja“.

Tahiri nije jedini viši zvaničnik LDK koji je oštro reagovao protiv ovakvog zahteva. Slične izjave uputili su javno i poslanici LDK, Fatmir Redžepi (Rexhepi) i Hadži Avduli (Haxhi Avdyli).

Dok je Redžepi poručio da je reč o neprimerenom i uvredljivom postupku za LDK, Avduli ju je opisao kao apsurdnu.

„Ovo je velika uvreda, ne samo za mene, već i za celokupno članstvo LDK. To nije u demokratskom duhu“, rekao je Redžepi.

„Ova inicijativa Ise Mustafe i grupe oko njega je apsurdna i besmislena i slična ideološkoj i političkoj diferencijaciji prošlih sistema… Mislim da ova njegova akcija neće dobiti podršku Glavnog odbora, jer postoje dobri muškarci i žene koji vole LDK“, rekao je Avduli.

Smatra da bi se razrešenjem Osmani nanela šteta grupi na čelu LDK, podsetivši da je Osmani ostvarila najveći broj glasova u LDK na nedavnim parlamentarnim izborima.

Oba poslanika ujedno su poručila da očekuju da i protiv njih budu preduzete mere, jer, kao i Osmani, i oni nisu glasali za formiranje nove vlade predvođene Avdulahom Hotijem.

Koha prenosi da se protiv ovog predloga ujedno oglasio i još jedan član Glavnog odbora LDK, Faton Peci, rekavši da „novi trend može okončati projekat LDK i ugroziti slobodu, demokratiju i nezavisnost“.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Lider LDK, Isa Mustafa, zatražio je smenu Vjose Osmani sa mesta potpredsednice LDK.

U pismu upućenom Glavnom odboru LDK zatražio je da njenu poziciju preuzme Avdulah Hoti, prenosi Koha.

On je rekao da je na sednici Skupštine na kojoj se glasalo o nepoverenju Kurtijeve vlade, Osmani, suprotno stavu Predsedništva LDK, apelovala da se ne glasa za predlog.

Prema njegovim rečima, ona se javno protivila sadašnjoj koaliciji Hotijeve vlade.

Mustafa kaže da je Osmani pobegla od odgovornosti da predsedava sednicom Skupštine za izbor vlade na čelu sa LDK.

„Kao predsednik LDK, ja imam obavezu da brinem o sprovođenju Statuta Demokratskog saveza Kosova i posledično o primeni odluka organa LDK. Podsećam vas da se u Statutu LDK, članu 14. tački 14.2. izričito navodi da ‘na pozicijama, u telima i forumima LDK ne mogu biti članovi LDK, ukoliko javno odbijaju i negiraju odluke tela i foruma, čiji su članovi’. Organi LDK, prema Statutu su: Skupština LDK, Glavni odbor LDK, Predsednik LDK i Predsedništvo LDK, zatim Forum žena LDK i Forum mladih LDK“, navodi se u pismu Mustafe.

Mustafa je zatražio da članovi glasaju elektronskim putem do 19 časova danas.

Koha je pokušala da sazna kakav je stav predsednice parlamenta Osmani, ali ona nije odgovarala.

Lider LDK, Isa Mustafa, rekao je pre nekoliko dana za KTV u „Desk-u“ da stranka koju predvodi nije razgovarala o smeni potpredsednice Vjose Osmani, jer je to u suprotnosti sa nedavnim odlukama stranke. Rekao je da u poslednje vreme nije bilo komunikacije sa predsednicom parlamenta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.