Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Članovi Centralne izborne komisije održali su danas sastanak. CIK se sastao neposredno pred konsultativni sastanak predsednice Vjose Osmani sa političkim liderima sa kojima je razgovarala o eventualnom odlaganju lokalnih izbora zbog zbog loše epidemiološke situacije na Kosovu. Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova dao je preporuku predsednici  Vjosi Osmani da se odlože lokalni izbori zakazani za 17.oktobar.

Takozvane, privremene, nepriznate i sl. institucije – ipak postoje. Može da nam bude krivo koliko god nam je volja, ali da odluke ne donosi samo jedan čovek, kao kod nas, je ipak činjenica koja sve govori, ne o njima, nego o nama koji na drskost i iživljavanje jednog čoveka pristajemo.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da nema ništa protiv otvaranja arhiva Oslobodilačke vojske Kosova i istakao da bi to moglo doprineti pronalaženju nestalih. On je za portal Ekonomija online rekao da bi i arhive u Beogradu trebalo otvoriti što pre. „Imamo naše arhive OVK i vrlo smo transparentni, ali moramo razjasniti sudbinu nestalih, a za to moramo otvoriti arhive u Beogradu“, rekao je Kurti.

Transparentno i jasno nema šta. Ako nije samo “pričam ti priču” i ako je još i iskreno, što se tiče namera u realizaciji, onda zaista ne stoje nikakve primedbe od bilo koga.

Komentarišući izjavu predsednice Kosova da bi formiranje Zajednice srpskih opština bila samo preliminarna faza za drugu Republiku Srpsku, novinar Gzim Badžaku, u Jutarnjem programu RTK2 je rekao da su to izjave koje se stalno mogu čuti u javnosti i da to nije ništa novo, da je to stav predsednice i premijera Kosova. Međutim, Badžaku je mišljenja da treba jasno i nedvosmisleno reći predsednici i premijeru i svima ostalima da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom međunarodna obaveza Kosova jer je Zakon ratifikovan i da je to obaveza Skupštine Kosova.

U okolnostima kakve su nas zadesile i u stanju kada se na administrativnim linijama uspostavio NATO pakt, zaista sam bio za formiranje Zajednice srpskih opština kao jedinog načina za odbranu Srba od diskriminacije većinske zajednice i pritisaka vlasti iz Prištine. Sada kada svi znamo da je to način da nakaradna vlast profitera i prevaranata terorom nad narodom uspostavi večnu vlast, mislim da je bolje da se bar za sada ne formira. Ne zbog Vjose, već zbog nas.

U saopštenju srpskog pokreta Dveri se kaže da su Kovid propusnice ausvajsi 21. veka i da je to predlog Vučićevog savetnika Tonija Blera. U saopštenju se nadalje kaže:

„Dva su ključna problema sa kojima se Srbija suočava u borbi protiv nove zarazne bolesti. Prvi su kontradiktorne mere Kriznog štaba koje se najčešće ne poštuju od samih onih koji su ih propisali, a drugo je potpuno odsustvo poverenja u donosioce odluka u Kriznom štabu koji predvode dr Predrag Kon i dr Zlatibor Lončar. Nije realno da borbu protiv pandemije vode ljudi koji su povezani sa kriminalom: dr Lončar sa Zemunskim klanom, a dr Kon sa korupcijom u vezi sa nabavkom vakcina 2010. godine. To je suštinski razlog za to što Kriznom štabu više ne veruje ni struka ni javnost i zašto vlada tolika informaciona konfuzija u našem društvu. Kon i Lončar nisu autoriteti da odgovore na sva ona pitanja koja se – bez obzira koliko laička ili ne – neprestano pojavljuju u javnosti bez odgovora:

– Koliko vakcinisanih osoba je umrlo od početka vakcinacije i šta je bio uzrok njihove smrti?

– Kako vakcinisani mogu da dobiju i prenose zarazu?

– Koja je poenta kovid propusnica ako i vakcinisani prenose zarazu?

– Da li se uvođenjem kovid propusnica i u perspektivi kovid pasoša krši Ustav Srbije, ograničavaju ljudska prava i slobode i pravi diskriminacija građana?

– Da li je tačno da je ideju kovid propusnica i pasoša lansirao Vučićev savetnik Toni Bler preko svog Instituta?

– Da li pripadnici naprednjačke političke, medijske i estradne elite dobijaju posebne lekove protiv kovida koji su nedostupni običnim građanima Srbije?“

Ovde komentar nije potreban. Potrebno je samo pročitati i upotrebiti razum i logiku.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.