Osmani poručila vladi – Nе držite nacrt zakona o suzbijanju pandemije kao taoca

Vjosa Osmani nakon glasanja za predsednika parlamenta
FOTO: KoSSev

„Danas je za Kosovo bio težak dan“, poručila je juče u objavi na Fejsbuku predsednica skupštine, Vjosa Osmani, nakon što je kosovsko ministarstvo zdravlja saopštilo da je šest osoba obolelih od Covid-19 preminulo u jednom danu. Uputila je saučešće porodicama ali i poručila vladi da ne drži „kao taoca Zakon o prevenciji i suzbijanju pandemije Covid-19“.

„Još jednom pozivam da prioritet bude stavljen na zaštitu prava na život“, poručila je Osmani, naznačivši da ni privreda, ali ni druge oblasti neće opstati ukoliko „ne osiguramo zdravlje našem stanovništvu“.

„Vlada više ne treba da drži kao taoca Zakon o prevenciji i suzbijanju pandemije Covid-19, koji smo inicirali i sastavili u skupšini još aprila, već da ga hitno donosi kako bismo ga mogli izmeniti i usvojiti. Ovaj zakon je posebno neophodan kako bismo dodelili dodatna ovlašćenja agencijama za sprovođenje zakona kako bi preduzeli stroge mere za sprečavanje pandemije“, poručila je Osmani.

Poručila je građanima da ne veruju onima koji „minimiziraju rizik“ koji sa sobom donosi virus.

„Stoga pobrinimo se za sebe i svoje porodice noseći maske, održavajući distancu i higijenu“, dodala je Osmani.

Podsetimo, predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, pokrenula je zakonodavnu inicijativu za Nacrt zakona o sprečavanju i borbi protiv pandemije koronavirusa na Kosovu još aprila meseca. On je potom upućen tadašnjoj vladi na mišljenje, nakon čega nije napravljen vidljivi pomak.

Zamenik predsednika Skupštine Kosova iz Samoopredeljenja, Arberie Nagavci, optuživao je još aprila meseca LDK i druge stranke da postupak Nacrta zakona namerno opstruiraju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.