Gazeta Express: Albanac sa Kosova inficirao sedmoro u Italiji, nije poštovao meru samoizolacije

Korona Virus
FOTO: Profimedia

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Albanac sa Kosova postao je izvor infekcije koronavirusa nedaleko od mesta Predaco (Predazzo) u Italiji zbog toga što nije poštovao pravila o samoizolaciji i karantinu prilikom povratka iz Kosova u Italiju 17. juna.

Nakon povratka bio je na zabavi sa drugim Albancima sa Kosova i kao rezultat toga, zarazilo se sedam drugih ljudi koji su bili na zabavi.

To je izjavio direktor odeljenja za prevenciju, Antonio Fero (Ferro) iz pokrajinske agencije za zdravstvenu zaštitu u gradu Trent.

U međuvremenu će protiv Albanca sa Kosova biti pokrenut sudski postupak zbog nepoštovanja karantina, pišu italijanski mediji.

„Muškarac nije poštovao obavezu da obavesti lokalne zdravstvene organe o njegovom povratku u Italiju i nije se pridržavao obavezne kućne samoizolacije za ljude koji dolaze iz zemalja van Evropske unije. U prvim danima boravka u Italiji prisustvovao je zabavi kosovske zajednice u Predacou“, rekao je Fero.

Iako kaže da je 24. juna isto lice upućeno u Hitnu pomoć, sutradan je već bio pozitivan na koronavirus zajedno sa još 2 osobe sa kojima živi.

Epidemiološka istraga koju je sprovela Pokrajinska agencija za zdravstvene usluge takođe je dovela do identifikacije još pet pozitivnih osoba.

„Izgleda da je došlo do kontakta sa stanovništvom u Trentu, mi ćemo nastaviti istragu sa kolegama sa posla“, rekao je Fero.

Zbog nepoštovanja pravila kako bi se sprečilo širenje virusa, Albanac sa Kosova će biti prijavljen pravosudnim organima Italije.

Slučaj Albanca sa Kosova učinio je da se vrati strah u Predaco, međutim, gradonačelnik kaže da se čini da je situacija pod kontrolom.

„Posle teškog perioda, nadali smo se da ćemo uspeti. Šteta, ali na sreću izgleda da je situacija ograničena na mali krug ljudi. Zaražene osobe su asimptomatske. Nadamo se da će se situacija rešiti“, rekla je Marija Bosin.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.