Osmani o izveštaju: EU da pruži podršku kad god se borimo protiv kriminala, pa i na Severu

FOTO: AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, održala je danas konferenciju za štampu na kojoj je dala svoje viđenje izveštaja Evropske Komisije o napretku regiona, tj. Kosova. Osmani je kritikovala zaključke Evropske komisije – kako one koji se odnose na situaciju na Severu Kosova, tako i one o pravosuđu.

Osmani je citirala nalaze EK iznete u izveštaju u kojem se navodi da je borba protiv kriminala i korupcije i nedostatak slobode izražavanja na Severu Kosova izazov za Kosovo.

Pozivajući se na nalaze koji sugerišu da bi trebalo preduzeti dodatne mere za borbu protiv kriminalnih aktivnosti, uključujući korupciju i ilegalni prelazak granice, Osmani je rekla da bi zvaničnici EU ubuduće trebalo da podrže Kosovo po ovim pitanjima, a ne da mu se suprotstavljaju.

„Tražimo od svih zvaničnika EU da ostanu verni ovim izjavama, tako da kad god se institucije za sprovođenje zakona Republike Kosovo bore protiv kriminala i šverca u svakom kutku naše zemlje, uključujući i sever, imamo podršku, a ne njihovo protivljenje“, kazala je Osmani, prenosi Gazeta Express.

Osmani je danas ujedno kazala da je njen stav, u svojstvu predsednice, već svima jasan:

„Ne postoji kompromis u borbi protiv kriminala i korupcije, a to je već dokazano“.

Podsetimo, kosovska predsednica, ali i veći broj prištinskih zvaničnika uputili su prethodno kritike na račun EU, tj. konkretno izjavu visokog predstavnika Džozepa Borelja, a upravo nakon najnovije akcije Kosovske policije tokom koje je na Severu Kosova došlo do sukoba između pripadnika specijalnih jedinica i građana.

U svojoj reakciji povodom dešavanja na Severu, Borelj je tada poručio da su „neprihvatljive jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost“.

Ova poruka je u Prištini protumačena kao kritika na račun akcije Kosovske policije na Severu Kosova, usled čega je više političara na Kosovu osudilo izjavu Borelja, uprkos naknadnom objašnjenju portparola EU, Petera Stana – da je Borelj imao na umu to da je situacija na Severu Kosova veoma osetljiva, te da sve jednostrane akcije moraju da se izbegnu da se ne bi dolivalo ulje na vatru mogućim daljim sukobima i zaoštravanjem.

Borelj je sličnu poruku preneo i u današnjem zajedničkom saopštenju sa američkim državnim sekretarom, Antoniom Blinkenom, ali uz dodatak – da podržavaju borbu Kosova protiv kriminala.

„Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo“, poručili su zvaničnici EU i SAD.

Osmani je ujedno danas naglasila da se nada da zvaničnici EU neće u buduće da daju „jednostrane i neosnovane izjave“, odgovarajući upravo Borelju koji je kazao da Kosovo ne bi trebalo da preduzima „jednostrane akcije“.

„Nadam se da u budućnosti zvaničnici EU neće davati jednostrane i neosnovane izjave, koje mogu samo povećati tenzije i ometati naše napore u oblasti vladavine prava u svakom kutku Kosova. Drago mi je što je danas bilo razmišljanja. Pozdravljam izjavu gospodina Blinkena“, izjavila je Osmani.

Osmani je na današnjoj konferenciji kritikovala i druge nalaze Evropske komisije iznete u izveštaju o napretku regiona Zapadnog Balkana.

Oštro se usprotivila nalazima u vezi sa procesom vetinga koji je pokrenula Kurtijeva vlada.

Kaže da se uopšte ne slaže sa zaključkom iznetim u izveštaju – da je temeljna i trenutna ponovna procena sudija i tužilaca izvor ozbiljne zabrinutosti.

„„Ne slažem se uopšte sa ovom izjavom. U stvari, nedostatak vetinga bi stvorio ozbiljnu zabrinutost, a ne ispunjenje ovog procesa. Neprimenjivanje vetinga ne doprinosi naporima institucija za vladavinu prava, niti evropskoj budućnosti naše zemlje“, poručila je Osmani.

Zasmetali su joj i nalazi da bi proces vetinga trebalo biti vanredno i poslednje sredstvo koje se koristi kada se iscrpe sve ostale mogućnosti, te je poručila da postojeći mehanizmi nisu bili efikasni.

Pročitajte još:

Sunjog za ZSO: Svi dogovoreni sporazumi moraju se sprovestiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.