Sunjog za ZSO: Svi dogovoreni sporazumi moraju se sprovesti

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog rekao je da treba sprovesti sve prethodne sporazume postignute u Briselu, uključujući i onaj za formiranje Asocijacije.

Rekao je da je to zapisano i u izveštaju.

„I EU i ovo je u Izveštaju, svi dosadašnji sporazumi moraju biti sprovedeni, a to uključuje sporazum za Asocijaciju iz 2013. godine. Želim da podsetim sve da je sporazum usaglašen, ne samo sa EU, već i sa Skupštinom Kosova i da se mora sprovesti. Na Prištini je da predloži kako. To je zakon koji je prisutan i zakon se mora primeniti, ali na kosovskoj strani je kako će to tačno i u kom obliku uraditi. Ako ne, mislim da bi to trebalo pokrenuti u EU i razgovarati o tome“, rekao je Sunjog na konferenciji za novinare.

EU ne dovodi u pitanje borbu protiv kriminala i korupcije

Sunjog je predao danas premijeru Kosova izveštaj Evropske komisije.

Između ostalog, u Izveštaju o napretku se navodi da je Kosovo postiglo ograničen napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na pitanje novinara o reakciji visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borelja, nakon akcije kosovske policije i carine protiv šverca, uključujući i na severu, Sunjog je rekao da EU ne dovodi u pitanje borbu protiv kriminala i korupcije.

„Ne vidim nikakvu kontradikciju u ovim zahtevima i izveštajima, sa izjavom visokog predstavnika. Kao EU, ne dovodimo u pitanje borbe protiv kriminala i korupcije. Pozivamo Vladu da nastavi napore u tom pravcu. Pozivamo Vladu da nastavi sa ovim aktivnim stavom o problemu koji nije samo za Kosovo, već za čitav region“, rekao je Sunjog na konferenciji za novinare.

Borelj je, nakon akcije na severu, rekao na Tviteru da treba izbegavati jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost.

Najavio je da će se glavni pregovarači sastati u Briselu radi registarskih oznaka. On je rekao da je u smislu opštijih aspekata EU samo posrednik u dijalogu.

„Od Prištine i Beograda zavisi kako će se dogovoriti o brzini dijaloga i dnevnom redu. Od obe strane zavisi koliko su voljne da se dogovore o dnevnom redu i tempu. Ali sa naše tačke gledišta, što pre to bolje“, rekao je SunjogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.