Osmani danas u odvojenim sastancima sa Vigemarkom, Jašarijem i Mehajem

Osmani Vigemark
FOTO: Kancelarija kosovske predsednice

Kosovska predsednica Vjosa Osmani održala je i danas niz sastanaka na kojima je bilo reči o novonastaloj situaciji na Severu Kosova. Osmani se danas sastala sa šefom EULEX-a Larsom Gunarom Vigemarkom, potom i sa komandantom KBS-a i ministrom odbrane.

Kosovska zvaničnica je na sastanku sa Vigemarkom razgovarala o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, ali i o saradnji kosovskih i međunarodnih institucija.

Kako navode iz kancelarije Osmani, ona je u razgovoru istakla posvećenost prištinskih institucija u sprovođenju reda i mira na Kosovu, ali i saradnju sa EULEX-om.

Na sastanku sa Baškimom Jašarijem (Bashkim Jasharin), koji je komandant KBS, razgovarala je i o podizanju kapaciteta, obuci i pripremama KBS-a za izvršavanje svoje misije – kako je to saopšteno iz kabineta Osmani.

Usledio je sastanak sa Armendom Mehajem sa kojim je imala slične teme.

Susreti su usledili su nakon što su svi politički i institucionalni predstavnici Srba, uključujući policiju i pravosuđe, odlučili da napuste sve kosovske institucije na Severu, ali i nakon najave kosovskog premijera da će, usled ostavki gradonačenika, u opštinama na Severu biti održani izbori.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija na Severu. Iako međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, od Prištine zahtevaju hitnu obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je i dalje toku, što potvrđuje i sam Kurti uz potvrdu da se od 21. očekuje prelazak na drugu fazu – novčano kažnjavanje.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.

 

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.