Stejt Department za AP: Aktuelna retorika o Severu dovodi živote u opasnost, izlazak Srba iz institucija potencijal za eskalaciju

Izvor: Albanian Post (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Američki Stejt department zabrinut je da izlazak Srba iz kosovskih institucija stvara potencijal za dalju eskalaciju situacije i povećanje tenzija na terenu, rekao je portparol za Albanian Post.

„Izlazak kosovskih Srba iz institucija nije rešenje za aktuelne sporove i ima potencijal za dalju eskalaciju tenzija na terenu. Sve strane moraju da preduzmu korake da smanje tenzije i obezbede mir i stabilnost“, navodi se u odgovoru za Albanian Post

Retorika koja trenutno vlada u odnosu na sever Kosova dovodi u opasnost živote, saopštio je američki Stejt department.

„Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja izlažu nepotrebnom riziku nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu.

Američki portparol je takođe naglasio da se „Sjedinjene Američke Države slažu sa Evropskom unijom da su nedavni događaji zabrinjavajući i da dovode u opasnost važan napredak koji je do sada postignut u dijalogu uz posredovanje EU“.

Na kraju se kaže i da „Kosovo i Srbija moraju da sprovedu sporazume koje su već potpisali u procesu dijaloga, uključujući i početak razgovora za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom”.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.