Osmani ispratila učesnike Olimpijade, uručila im zastavu

Foto: Kallxo

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, predala je na sinoćnjoj ceremoniji zastavu sportistima koji će predstavljati Kosovo na Olimpijskim igrama „Tokio 2020.“ Njih jedanaestoro čine kosovski olimpijski tim i u Tokiu će se takmičiti u džudou, rvanju, plivanju, atletici, boksu i streljaštvu.

Kosovska predsednica kazala je večeras, kako su preneli prištinski mediji, da „učešće Kosova u ovim igrama znači obnavljanje ponosa na Kosovu. Kao kada je pobedila Majljinda Keljmendi, drži nas u nadi da će uskoro himna Kosova odzvanjati svuda. Ali, uvereni smo da će drugi podići ime Kosova i povećati njegovu čast među stotinama drugih naroda“, rekla je Osmani.

Osmani je od sportista zatražila da zastavu „nose s ponosom“, jer, prema njenim rečima, mahanjem zastavom, „takmičarski duh svih građana Kosova se talasa“.

Sa druge strane, kosovski premijer, Aljbin Kurti, kazao je da će 11 sportista predstavljati Kosovo „protiv veoma velikih zemalja“.

„Nije učešće na Olimpijskim igrama ono što slavimo, ali to je pobeda u koju se nadamo, iako vas ne podržavamo izbliza, dozvolite mi da vam se zahvalim na vašem trudu i celo Kosovo će biti iza vas, prateći i podržavajući vas izdaleka i sa srcem“, rekao je Kurti.

Kosovska predsednica sastala se ranije danas sa rukovodiocima kosovskog Olimpijskog komiteta, a predsednik ovog komiteta Ismet Krasnići obavestio je Osmani o pripremama sportista kosovskog Olimpijskog tima.

Od ukupno jedanaest sportista šestoro, kako je ranije rečeno, ima ispunjenu olimpijsku normu. To su džudisti – Majljinda Keljmendi (Majlinda Kelmendi), Distria Krasnići (Distria Krasniqi), Nora Đakova (Gjakova), Akilj Đakova (Akil Gjakova) Ljorijana Kuka (Loriana Kuka) i rvač Egzon Šala (Egzon Shala).

Na poziv tripartitne komisije, na Olimpijadu idu i Donjeta Sadiku (boks), Driljon Ibrahimi (Drilon – disciplina vazdušna puška 10 metara), Eda Zećiri (Zeqiri -plivanje disciplina 400 metara slobodnim stilom), Oljt Kondrioli (Olt Kondrioli) – 100 metara slobodni stil i atletičar Musa Hajdari disciplina trčanje na 800 metara.

Majlinda Keljmendi i Akilj Đakova nosiće kosovsku zastavu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

Kosovo je dobilo punopravno članstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu 2014. na sednici MOK-a u Monaku.

Prvi put su na Olimpijskim igrama nastupali u Rio de Ženeiru  2016. godine.

Podsetimo, krajem prošle nedelje predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ugostio je takođe sportiste i članove olimpijskog tima Srbije u zgradi Predsedništva i tom prilikom im se zahvalio na učešću.

Posebno se obratio takmičarkama u džudou koje će, kako je kazao, biti u istoj kategoriji sa članovima kosovske reprezentacije. Poručio im je da slobodno nastupaju protiv takmičarki sa Kosova, te da srpski državni vrh neće da ih „tera na političke akte“.

Više o tome pročitajte u: Vučić sportistkinjama: Slobodno se takmičite protiv džudistkinja sa Kosova, nećemo vas terati na političke aktePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.