SZO: Bogate zemlje da doniraju vakcine, a ne da ih koriste kao dodatne doze

Foto: KoSSev

Visoki zvaničnici u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji rekli su da nema dovoljno dokaza da se potvrdi da je potrebna treća doza vakcina, i apelovali danas da se vakcine podele sa siromašnim zemljama koje još nisu imunizovale svoje stanovništvo, umesto da ih bogate zemlje koriste za dodatne doze, piše Beta.

Generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, rekao je novinarima da je groteskna razlika u raspoloživosti vakcina u svetu podstaknuta „pohlepom“ i pozvao farmaceutske kompanije da prioritet u isporuci svojih antikovid vakcina daju siromašnim zemljama umesto da lobiraju kod bogatih zemalja da koriste još više doza.

Farmaceutske kompanije traže odobrenje za upotrebu treće doze vakcine u nekim zemljama, među kojima i SAD.

„Mi sada donosimo svestan izbor da ne zaštitimo one kojima je to potrebno“, rekao je Gebrejesus i naglasio da prioritet sada mora da bude da se vakcinišu ljudi koji još nisu primili ni jednu dozu.

On je pozvao kompanije Fajzer i Moderna da ulože sav napor da snabdeju svetski COVAX program za vakcine, Afrički tim za nabavku vakcina i zemlje sa niskim ili srednjim prihodima sa vrlo malo pokrivenosti.

Posle desetonedeljnog pada broja umrlih od koronavirusa, broj pacijenata koji umiru od kovida-19 dnevno ponovo raste i izrazito infektivan „delta soj“ virusa donosi „katastrofalne talase“, rekao je šef SZO.

COVAX, UN program za distribuciju vakcina, posustaje poslednjih meseci i u gotovo 60 siromašnih zemalja zaustavljen je program vakcinacije, a njihov najveći snabdevač vakcina ne može da dopremi doze pre kraja godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.