Koha: Na Kosovu 300 pacijenata sa multiplom sklerozom

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovo ima oko 300 pacijenata pogođenih multiplom sklerozom, rečeno je na Međunarodni dan multiple skleroze.

Zamenik ministra zdravlja Dafina Gedža (Gexha), rekla je da Vlada Kosova ostaje partner za pomoć obolelima od ove bolesti.

„Lečenje ove bolesti je dugotrajno. Vlada Kosova ostaje partner za pomoć obolelima od ove bolesti. Uklanjanje prepreka za društvo je dobro. Ova bolest zahteva kompetentnu službu i lekove i društveno prihvatanje obolelih. Poboljšaćemo količinu i kvalitet kako bismo pomogli tim ljudima“, rekla je.

Afrim Biljta (Bylta), predsednik Udruženja neurologa, rekao je da na Kosovu nikada nije bilo bolje tehnologije, lekara i medicine, ali kaže da nikada nije bilo lošijeg zdravlja i ovo je prema njegovim rečima, zbog sistema.

„Ima li Kosovo zdravstvo? Počeo sam da pitam sebe kada sam počeo da radim 80-ih godina, onda kada nismo imali pristup informacijama i nismo imali lekove. Ali gde smo danas? Danas imamo jednu kliniku i lekove i imamo 30-oro na lečenju. Sada imamo informisani kadar koji može da se suoči sa cunamijima. Ranije da bi promenili jednu knjigu neurologije bilo je potrebno 40 godina, danas to možemo da uradimo za 73 dana. Na Kosovu nikada nismo imali tehnologiju, lekare i medikamente bolje nego danas, ali nikada nismo imali slabije zdravstvo i to zbog sistema“, rekao je Biljta.

Nedžmedin Šalja (Nexhmedin Shala), direktor kineske neurologije, rekao je da imaju 300 pacijenata na lečenju. Rekao je da im nedostaje potreban prostor za lečenje pacijenata, izveštava EO.

„Danas imamo preko 300 pacijenata na lečenju i to je impresivan broj. Danas ovaj dan obeležavamo sa više uspeha. Jedan je izgradnja opremljenog bolničkog dela koji omogućava puno posla. Nije lako upravljati jer pacijentu je potrebno 7 sati da se leči preko noći. Tražimo nove prostore za kliniku, podršku aktera koji kreiraju zdravstvene politike za neurološke projekte koji će se primenjivati“, rekao je Šalja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.