Osmani i Kurti opet danas o koaliciji

kurti Osmani1
Foto: Koha

Samoopredeljenje (LVV) i Demokratski savez Kosova (LDK) iznova će se sastati danas kako bi razgovarali o detaljima buduće koalicije i vlade.

Ove dve partije za koje postaje sve izvesnije da će formirati sledeću vladu u Prištini, intenzivirale su pregovore o koaliciji juče. Sastaće se ponovo danas kako je najavila kandidatkinja za premijerku LDK, Vjosa Osmani.

Ona je najavila sastanak na kom će biti reči o programu upravljanja, ali nije navela tačno vreme i mesto sastanka.

Nakon jučerašnjeg, prvog zvaničnog sastanka sa Kurtijem, Osmani je naglasila da su razgovarali načelno o koaliciji i zajedničkom upravljanju.

„Upravo smo održali sastanak i diskutovali o saradnji nakon dobrog izbornog procesa. Razgovarali smo načelno. Obe partije su iskazale dobru volju da zajedno vode vladu. Ima stvari i o kojima smo počeli razgovarati, kao što je smanjenje broja ministarstava u vladi, ali i povećanje obima posla koji mora da se završi. Partije će sada razgovarati o detaljima“, rekla je juče Osmani nakon sastanka u jednom od prištinskih hotela.

Prema trenutnoj raspodeli glasova, LVV sleduje 31 poslanički mandat, a LDK 30 mandata, što je dovoljno da ove dve partije čak i same osiguraju skupštinsku većinu za podršku novoj vladi.

Juče su budući koalicioni partneri najavili da će u nekom trenutku razgovarati i sa Srpskom listom, ali da će pre njih razgovarati sa ljudima koji ne pripadaju ovoj, jedinoj parlamentarnoj stranci kosovskih Srba.

Kako javlja novinarka N1 iz Prištine, Zana Cimilji, Kurti je rekao i da je „ustavna obaveza da od srpske zajednice imamo jednog ministra, ako imamo 12 ministarstava. Mi ćemo poštovati Ustav Kosova, ali nećemo trčati prvo kod Srpske liste, a da se ne sastanemo sa Srbima van Srpske liste, kojima je još jednom učinjena nepravda, sa nepravilnostima u izbornom procesu i kršenja koja su potvrđena i od međunarodnih posmatrača. Dakle, prvo ćemo sa njima razgovarati, sa Srbima koji priznaju Republiku i nezavisnost naše države, koji imaju pritisak od Beograda“.

Povezani članci:

Danas sastanak Kurtija, Mustafe i Osmani o koaliciji

Kurti i Osmani najavili koaliciju

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.